Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Naiset loppuvuoden ilman palkkaa?

Sosiaali- ja terveysministeriö
2.11.2018 9.48
Uutinen

Euroopan komission mukaan naisten palkanmaksu päättyy 3. marraskuuta, ja loppuvuoden naiset tekevät töitä miespuolisiin työtovereihin verrattuna kuvaannollisesti ilman palkkaa. Huomenna vietetään Euroopan samapalkkapäivää. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK kävi jättämässä perinteisen samapalkkatervehdyksensä ministeri Annika Saarikolle. STTK:n mukaan naisten palkaton työskentely alkaa Suomessa tänään. Eurooppalaisten ja Suomen naisten loppuvuoden palkaton työskentely alkaa siis lähes samaan aikaan.

Ministeriön ja toimihenkilöjärjestön huoli on yhteinen. ”Palkkaero on tällä hetkellä 16 prosenttia ja se on jämähtänyt lähes paikoilleen. Nyt toteutuneella kaventumisvauhdilla naisten ja miesten palkkaeron kurominen kestäisi monta kymmentä vuotta ”, sanoo tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko.

Naisten ja miesten palkkaero on Suomen työmarkkinoiden sitkeä tasa-arvo-ongelma. Ongelman ratkaisemiseen tarvitaan ponnisteluja ja myös uudentyyppisiä lähestymistapoja. Niitä on haettu tänä syksynä aktiivisesti. DI Leo Suomaa tekee parhaillaan kokonaisarviointia samapalkkaisuusohjelmasta 2016-2019. Arviossa saadaan tietoa siitä, mikä on toiminut ja mikä ei ja mitä samapalkkaisuuden eteen pitäisi jatkossa tehdä. Tulokset luovutetaan joulukuussa.

Uusi askel voisi olla palkka-avoimuus. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran tekemä, lokakuussa julkaistu selvitys palkka-avoimuudesta esittää suosituksia Suomen työmarkkinajärjestelmän kehittämiseksi. Selvityksen perusteella palkka-avoimuutta tulee lisätä erityisesti lainsäädännöllä.  

”On saatava näkyviin ne tiedot, joiden perusteella voidaan arvioida, onko organisaatiossa palkkasyrjintää tai perusteettomia sukupuolesta johtuvia palkkaeroja”, ministeri Saarikko toteaa.

Kolmikantainen työryhmä alkaa loppuvuodesta tarkastella palkkauksen avoimuuteen liittyviä muutostarpeita ja valmistella lainsäädäntöä ja muita toimenpiteitä koskevat linjaukset käytettäviksi seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa. Työryhmä hyödyntää työssään Maarianvaaran tekemää palkka-avoimuusselvitystä.

Lisätietoja

projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63230

Sivun alkuun