Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Pekonen ja Kiuru Euroopan parlamentin valiokuntien kuultavina

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.7.2019 13.02
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ovat tällä viikolla Euroopan parlamentin kuultavina Brysselissä. Ministerit esittelevät Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteet vastuualueelleen kuuluvissa parlamentin valiokunnissa.

Painopisteitä ovat yhteiset arvot ja oikeusvaltioperiaate EU:n toiminnan kulmakivenä, kilpailukykyinen ja sosiaalisesti eheä EU, kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaaminen sekä EU globaalina ilmastojohtajana

Ministeri Kiuru on parlamentin ympäristö, kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuus –valiokunnan (ENVI) kuultavana 23. heinäkuuta. Valiokunnan vastuualueita ovat jätteiden ja resurssien hallinta, ilman ja veden laatu sekä biologisen monimuotoisuuden suojelu.

Ministeri Pekonen on parlamentin työllisyys- ja sosiaaliasiat –valiokunnan (EMPL) kuultavana 24. heinäkuuta yhdessä työministeri Timo Harakan kanssa. Valiokunnan tärkeimmät vastuualueet ovat työllisyyspolitiikka ja kaikki sosiaalipolitiikkaan, työoloihin, ammatilliseen koulutukseen sekä työntekijöiden ja eläkeläisten vapaaseen liikkuvuuteen liittyvät kysymykset.

Tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist menee naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo –valiokunnan (FEMM) kuultavaksi 23. syyskuuta.

Kuulemiset ovat osa Suomen EU-puheenjohtajakautta. Puheenjohtajamaan ministerit käyvät puhenjohtajakauden alussa kukin vuorollaan parlamentin kuultavana.

Valiokunnat valmistelevat asiat parlamentin täysistuntokäsittelyyn

Euroopan parlamentin täysistuntoja ennen asiat valmistellaan valiokunnissa, jotka muodostuvat parlamentin jäsenistä. Ne ovat työryhmiä, jotka ovat erikoistuneet eri temaattisiin kokonaisuuksiin.

Valiokunnat voivat kuulemisten yhteydessä esittää ministereille kysymyksiä ajankohtaisista aiheista. Ministerit edustavat parlamenttikuulemisissa EU-puheenjohtajamaana ensisijaisesti koko EU:n neuvostoa. Parlamentin valiokunnat tarkastelevat komission lainsäädäntöehdotuksia samaan aikaan kuin EU-jäsenmaista koostuva EU:n neuvosto. Euroopan parlamentti hyväksyy Euroopan komission ehdotuksiin perustuvaa EU-lainsäädäntöä yhdessä EU:n neuvoston kanssa.

Valiokuntien kokoukset lähetetään suorana verkossa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Noora Saarinen p. +358 2951 63039  

Sivun alkuun