Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mattila: Perustulokokeilu luo uudenlaista yhteiskunnan tukiverkkoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2016 13.30
Tiedote 236/2016

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kiittelee tutkijaryhmää tänään luovutetusta perustulon loppuraportista.

- Sosiaaliturvajärjestelmämme ei kaikilta osin enää vastaa tämän päivän vaatimuksia. Epätyypilliset työsuhteet lisääntyvät ja pätkä- ja osa-aikatyötä on entistä enemmän tarjolla. Perustulo on yksi ratkaisukeino tähän ongelmaan, miten työtön voisi joustavammin ottaa vastaan työtä, Mattila toteaa.

- Työnantajat viestivät että lähes puolessa tapauksissa uusiin työtehtäviin on vaikea löytää tekijää. Työttömät kertovat puolestaan, että lyhytaikaisen työtehtävän tai osa-aikaisen työn vastaanottamisen hankaluutena on niin sanottu byrokratia- ja tuloloukku. Pienikin lisätulo joko vähentää etuutta tuntuvasti tai keskeyttää etuuden maksamisen kokonaan, kyllä tähän on löydettävä ratkaisuja, kuvaili ministeri Mattila puheessaan perustulokokeilun selvityshankkeen loppuraportin julkistamistilaisuudessa.

Keväällä luovutetun selvitystyön väliraportin perusteella valmisteltiin perustulokokeilun niin sanottu ensimmäinen vaihe, joka käynnistyy ensi vuoden alusta. Tammikuussa alkavan kokeilun ensisijainen tavoite on testata, edistääkö perustulo työllistymistä, kun kannustimena käytetään verotonta 560 € perustulon tasoa. Tutkijaryhmän loppuraportti hahmottelee vaihtoehtoja kokeilujen jatkamiselle. Vaikkakaan siinä ei esitetä yhtä ja ainoaa Suomeen soveltuvaa perustulon mallia, niin se sisältää suosituksia ja toimenpidevaihtoehtoja, kuinka perustulokokeilua voidaan jatkaa.  

- Ensi vuoden alussa alkavassa perustulokokeilussa kukaan ei menetä mitään. Henkilöt voivat jatkossakin hakea esimerkiksi heille normaalisti kuuluvat lapsikorotukset, muistutti ministeri Pirkko Mattila.

- Hallitus tulee käsittelemään selvitystyön tuloksia ja seuraa kokeilun käynnistymistä ja siitä saatavia tuloksia. Linjauksia kokeilun jatkosta tullaan tekemään näiden pohjalta mutta tarkkaa aikataulua ei vielä ole, ministeri Mattila päättää.

Taustaksi

Hallituksen kärkihankkeen ”Palvelut asiakaslähtöiseksi” yksi keskeinen toimenpide on perustulokokeilu. Kokeilun tavoitteena on selvittää voidaanko perustulon avulla vähentää köyhyyttä ja välinputoamista, vähentää sosiaalietuuksiin ja verotukseen liittyvää byrokratiaa ja kannustaa työntekoon julkistaloudellisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan erityisavustaja Niina Perälä, p. 02951 63107

Raportin sisällöstä:

yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas, Kela p. 0400 261158, [email protected],

finanssineuvos Timo A. Tanninen p. 0295 163 572, [email protected]

johtaja Liisa Siika-aho p. 0295 163 085, [email protected]

Sivun alkuun