Hyppää sisältöön
Media

Leviämisalueen rajoitukset ravintoloille otetaan käyttöön Ahvenanmaalla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2022 13.21
Tiedote 4/2022

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Epidemian leviämisen estämiseksi välttämättömät ravitsemistoiminnan rajoitukset otetaan käyttöön Ahvenanmaan maakunnassa.

Asetus tulee voimaan perjantaina 7.1. klo 00.

Leviämisalueen rajoitukset ravitsemisliikkeille 7.1. klo 00.00 alkaen

Leviämisalueen rajoitukset ovat voimassa Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Ahvenanmaan maakunnassa.

Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17 ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 05-18. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia (mm. kahvilat ja pikaruokalat). Ruokaravintolat saavat olla auki klo 20:een asti koronapassia edellyttämällä.

Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisä- ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravitsemisliikkeissä on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista. Asiakaspaikkarajoitukset eivät koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Mikäli ravintola aikoo edellyttää asiakkailtaan koronapassia, passin tulee olla käytössä ravintolan koko aukioloajan.

Määräaikaiset muutokset koronapassin käyttöön 7.1. klo 00 alkaen

Tiistaista 28.12. alkaen koronapassin käyttö ei enää nykyiseen tapaan vapauta ravitsemisliikkeitä niille asetetuista rajoituksista. Anniskelu päättyy kaikissa ravitsemisliikkeissä klo 17. Ravitsemisliikkeiden, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintolat saavat kuitenkin olla auki klo 20:een asti koronapassia edellyttämällä.

Koronapassin käytön rajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 saakka.

Rajoitukset ravitsemisliikkeille Kainuun maakunnassa 7.1. klo 00.00 alkaen

Ei erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin.

Yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet ovat voimassa kaikilla alueilla.

Huolimatta siitä, että koronapassin edellyttäminen ei enää vapauta rajoituksista kuten ennen, ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Mikäli ravintola aikoo edellyttää asiakkailtaan koronapassia, passin tulee olla käytössä ravintolan koko aukioloajan.

Poikkeukset rajoituksiin säilyvät ennallaan

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Lisätietoja:

Jaska Siikavirta, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected] 
Rajoitusten käytännön toteuttamiseen liittyviin kysymyksiin vastaavat aluehallintovirastot.

Sivun alkuun