Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Alkoholilaki lausuntokierrokselle lähiviikkoina

Sosiaali- ja terveysministeriö
29.9.2016 14.00
Tiedote 154

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula informoi hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmää alkoholilain kokonaisuudistuksen etenemisestä torstaina 29. syyskuuta.

Alkoholilain kokonaisuudistusta on kesän ja syksyn aikana valmisteltu yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Esitysluonnos vaikutusarviointeineen on viimeistelyvaiheessa, ja se lähtee kahdeksan viikon lausuntokierrokselle loka-marraskuun aikana. Lainsäädännön vaikutustenarviointineuvosto on ilmoittanut ottavansa lakiluonnoksen arvioitavakseen. Arvioinnin käsittelyaika neuvostossa on noin neljä viikkoa.

Rinnakkain lausuntokierroksen kanssa käynnistyy alkoholilain ilmoitusmenettely, jossa Euroopan komissio ja muut jäsenvaltiot arvioivat, onko ehdotettu lainsäädäntö yhteensopiva EU-oikeuden kanssa. Tässä suhteessa erityinen haaste on, että pienpanimot saisivat poikkeuksena Alkon monopoliin oikeuden myydä valmistamiaan tuotteita, joiden alkoholipitoisuus ylittää päivittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin vahvuuden. Menettely kestää enintään kuusi kuukautta eikä lakia saa Suomessa hyväksyä ennen sitä.

Alkoholilain voimaantulo ratkaistaan eduskuntakäsittelyn aikana.

Lisätietoja:

johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340
perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 02951 63109

Juha Rehula hallitus norminpurku
Sivun alkuun