Hyppää sisältöön
Media

Koronaministeriryhmä esittää ravitsemisliikkeiden rajoituksista luopumista – hygieniavelvoitteet jäisivät voimaan

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.2.2022 15.06
Tiedote 110/2022
Ministeri Aki Lindén

Hallituksen koronaministerityöryhmä sai 22. helmikuuta katsauksen tautitilanteesta. Ministerityö-ryhmä esittää muutoksia ravintolarajoituksiin ja sairausvakuutuslain muutosten jatkamista. Esitys työelämän koronaturvallisuutta parantavista toimista lähetetään lausunnolle.

Omikron-virusmuunnoksen aiheuttama koronaepidemia on Euroopassa laskusuunnassa. Suomessa koronatapausten kokonaismäärän lasku on jatkunut, mutta alueellinen epidemiatilanne vaihtelee edelleen huomattavasti. Sairaalahoidon tarve on pysynyt monilla alueilla edelleen korkealla tasolla, mutta tehohoidon kuormitus on alhaisempi kuin aiempien epidemiahuippujen yhteydessä.

Suomessa rokotuskattavuus on hyvällä tasolla erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä. Rokotus-kattavuuden kasvu on kuitenkin viime aikoina hidastunut selvästi. Koronarokotukset suojaavat vakavalta koronataudilta edelleen hyvin ja vähentävät selvästi riskiä joutua sairaalahoitoon sekä menehtyä koronavirustautiin.

Ministerityöryhmä korostaa, että koronaturvallisen elämäntavan merkitys korostuu yhteiskunnan avautuessa. Rokotteiden ottaminen vallitsevassa tautitilanteessa on tärkeää.

Ravintolarajoitukset poistuisivat, hygieniavelvoitteet jäisivät voimaan 

Ministerityöryhmä esittää, että ravitsemisliikkeiden anniskelua, aukioloa, asiakasmääriä ja istumapaikkaa koskevat vaatimukset poistuisivat 1. maaliskuuta alkaen.

Ravitsemisliikkeitä koskevat yleiset hygieniavelvoitteet olisivat voimassa kaikilla alueilla 31. maaliskuuta asti.

Mikäli sairaalakuormitus nousee olennaisesti, tulisi tehdä ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitteiden uudelleenharkintaa.

Esitys työelämän koronaturvallisuutta parantavista toimista lausuntokierrokselle 

Ministerityöryhmä esittää, että kolmikantaisen työryhmän esitys työturvallisuuslain väliaikaisesta muuttamisesta lähetetään lausuntokierrokselle.

Työryhmän esitys koskee laajasti työelämää, joten ministerityöryhmä arvioi lausuntokierroksen tarpeelliseksi. Kun esityksessä on kyse henkilötietojen käsittelystä, on ennen mahdollista hallituksen esityksen antamista kuultava myös tietosuojavaltuutettua.

Hallituksen esityksen mahdollinen antaminen sekä voimassaoloaika arvioidaan lausuntokierroksen jälkeen ottaen huomioon silloin vallitseva epidemiatilanne. 

Sairausvakuutuslain muutokset pidetään edelleen voimassa 

Ministerityöryhmä esittää, että koronaepidemian vuoksi tehdyt väliaikaiset muutokset sairaus-vakuutuslakiin pidettäisiin voimassa 30. kesäkuuta 2022 saakka. Väliaikaiset työttömyysturvalakiin tehdyt poikkeukset olisivat voimassa 28. helmikuuta saakka.

Lisätietoja:  
ministeri Lindénin erityisavustaja Timo Lehtinen, [email protected]
ministeri Sarkkisen erityisavustaja Hanna Hänninen, [email protected]
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, STM, [email protected] (ravintolarajoitukset)
osastopäällikkö Raimo Antila, STM, [email protected] (työelämän koronaturvallisuus)
osastopäällikkö Heli Backman, STM, [email protected] (sosiaaliturvamuutokset)

Sivun alkuun