Hyppää sisältöön
Media

Työsuojeluvalvonnan tavoitteissa näkyy työelämän muutos

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.9.2019 13.33
Tiedote

Työelämän muuttuessa myös työsuojeluvalvonta muuttuu. Esimerkiksi palkkatyön ja yrittäjyyden rajapinnan hämärtyminen muuttaa perinteistä työnantaja-työntekijä-suhdetta. Työelämän muutoksista huolimatta tapaturmien, ammattitautien ja muiden työstä aiheutuvien terveyshaittojen torjunta on kuitenkin edelleen merkittävä osa työsuojeluvalvontaa.

Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet huolehtivat työsuojelun alueellisesta valvonnasta ja ohjauksesta. Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee vastuualueiden toiminnan ja kehittämisen yhteiset tavoitteet nelivuotiskausittain niin sanotussa runkosuunnitelmassa. Vuosien 2020-2023 suunnitelma on nyt valmistunut.

Strategia ja hallitusohjelma ohjaavat suunnittelua

Työsuojelun tavoitteisiin kaudelle 2020-2023 ovat vaikuttaneet erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön strategia ja sitä täsmentävät työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset, Antti Rinteen hallituksen ohjelma sekä Työterveyslaitoksen laatima työelämän toimintaympäristöstä tehty analyysi.

Runkosuunnitelmassa määritelty työsuojeluvalvonnan visio on vahvistaa turvallista, terveellistä ja reilua työtä monipuolisilla keinoilla, toimintaympäristön muutoksiin reagoimalla ja toimintaa rohke-asti kehittämällä. 

Entistä laajempi keinovalikoima käyttöön

Valvonnan vaikuttavuutta tavoitellaan entistä monipuolisemmalla keinovalikoimalla ja kehittämällä toimintaa entistä määrätietoisemmin. Uusia keinoja otetaan suunnitelmallisesti käyttöön. 

Nyt olemassa olevaa keinovalikoimaa hyödynnetään aiempaa systemaattisemmin. Työpaikkatarkastus on kuitenkin jatkossakin työsuojeluviranomaisen tärkein toimintamuoto.

Muita työsuojeluviranomaisen käytettävissä olevia keinoja ovat muun muassa itsenäisesti ja yhteis-työssä muiden viranomaisten kanssa tehtävä viestintä, yritysten oman työsuojelutoiminnan tukeminen sekä valvonnasta kertyvän työelämätiedon tehokas jakaminen.

Lisätietoja

Arto Teronen, valvontajohtaja, STM, p. 0295 163 493, [email protected]
Riitta Sulameri, työsuojelun vastuualueen johtaja (LSAVI), p. 0295 018 168, [email protected]

Sivun alkuun