Hyppää sisältöön
Media

Tietopyynnöistä tietolupaviranomaiselle ja rekisterinpitäjille aiheutuvaa työtä esitetään korvattavaksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.11.2019 13.31
Tiedote 148

Hallitus esittää muutoksia sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annettuun lakiin (toisiolaki). Muutosesityksen tarkoituksena on varmistaa, että toisiolain mukaisista tietopyynnöistä aiheutuvasta työstä voi periä maksun.

Toisiolain mukaisista tietopyynnöistä päättää keskitetysti sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen, Findata. Tietopyynnöt ovat tietolupaviranomaisen työläimpiä tehtäviä. Tietoaineiston poimimisen, toimittamisen, yhdistelyn ja esikäsittelyn lisäksi tiedoista muodostetaan aggregoitua tietoa. Aggregoitu tilastotieto kuvaa henkilöryhmiä, joiden tiedot on muodostettu siten, että yksilöitä ei voi tunnistaa.

Silloin kun tietoja tarvitaan rekisterinpitäjiltä, niiden tehtävänä on poimia tietopyynnön mukaiset tiedot omista järjestelmistään ja toimittaa ne tietolupaviranomaiselle.

Lakiesityksen tavoitteena on saada lakiperusta paitsi tietoluvista myös tietopyynnöistä aiheutuvien kustannusten korvaamiseen tietolupaviranomaiselle ja rekisterinpitäjille.

Esitetyt korvaukset tietopyyntöjen aiheuttamista kustannuksista vaikuttavat tietolupaviranomaisen ja eri rekisterinpitäjien tuloihin sekä asiakkaiden maksuihin palveluista.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, kun se on vahvistettu.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Joni Komulainen, p. 029 516 3453, [email protected]

erityisasiantuntija Jukka Lähesmaa, p. 029 516 139, [email protected]

hallitussihteeri Outi Äyräs-Blumberg, p. 0295163260, [email protected]

Sivun alkuun