Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tasa-arvobarometri uudistuu

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.9.2017 14.50
Uutinen

Uuden tasa-arvobarometrin haastattelut ovat alkaneet. Tasa-arvobarometria varten Tilastokeskus haastattelee syys-marraskuun aikana yhteensä noin 1600 Suomessa asuvaa 15–74-vuotiasta. Barometrin teettää sosiaali- ja terveysministeriö ja sen toteuttaa Tilastokeskus. Tasa-arvotiedon keskus (THL) koordinoi hanketta.

Tasa-arvobarometri selvittää sukupuolten tasa-arvon kehitystä ja tasa-arvoon liittyviä asenteita sekä kokemuksia tasa-arvon toteutumisesta työelämässä, opiskelussa ja perhepiirissä. Barometrin avulla arvioidaan myös tasa-arvopolitiikan onnistumista ja kehitystarpeita. Tasa-arvobarometri tuottaa tasa-arvosta sekä kansallisesti että kansainvälisesti ainutlaatuista tietoa, jota ei sellaisenaan ole saatavissa mistään muualta.

Kaikilta vastaajilta kysytään yleisesti sukupuolten tasa-arvosta ja siihen liittyvistä näkemyksistä. Kysymykset koskevat esimerkiksi perhevapaiden käytön helppoutta, tasa-arvoista kohtelua työpaikoilla ja oppilaitoksissa, perheen sisäistä päätöksentekoa sekä kotitöiden ja kotitalouden menojen jakamista. Mukana on kysymyksiä myös naisten ja miesten välisistä palkkaeroista sekä häirinnästä ja väkivallasta.

Tasa-arvobarometrin haastattelulomaketta on uudistettu merkittävästi. Esimerkiksi opiskelijoille, koululaisille ja työttömille kohdistettuja kysymyksiä on aikaisempaa enemmän. Kysymyksissä on myös otettu huomioon sosiaalinen media sekä sukupuolen ja perheiden moninaisuus.

Uutena on myös kysymyksiä sukupuoleen liittyvästä vihapuheesta. Osa kysymyksistä kohdistetaan aiheen mukaan tietyille ryhmille, kuten perheellisille, palkansaajille tai opiskelijoille.

Järjestyksessä kuudennen tasa-arvobarometrin tulokset julkaistaan keväällä 2018. Ensimmäinen tasa-arvobarometri ilmestyi vuonna 1998. Tasa-arvobarometrijulkaisut 2004, 2008 ja 2012 ovat saatavilla osoitteesta https://julkari.fi/

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Päivi Yli-Pietilä, p. +358 2951 63228, [email protected]

Kehittämispäällikkö Mia Teräsaho, Tasa-arvotiedon keskus (THL), p. +358 2952 47864, [email protected]

Yliaktuaari Henna Attila, Tilastokeskus, p. +358 2955 13378, [email protected]

Sivun alkuun