Hyppää sisältöön
Media

Tartuntaketjuja jäljittävän sovelluksen käyttöönoton valmistelu jatkuu - etenemistä koskeva esitys lausuntokierrokselle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.4.2020 16.11
Tiedote 110/2020

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut etenemisesityksen koronavirustartuntojen jäljittämisen tukena käytettävän mobiilisovelluksen käyttöönotosta Suomessa. Etenemisesitys on lausuntokierroksella 5.5.2020 asti.

Etenemisesityksessä kuvataan sovelluksen toimintamallia ja reunaehtoja sekä jatkovalmistelun aikana tarkennettavia kysymyksiä.  

Esityksen mukaan sovellus mahdollistaisi koronavirukselle altistuneiden nopeamman tunnistamisen, testauksen kohdentamisen ja tartuntaketjujen tehokkaamman katkaisemisen.

Sovelluksen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen ja kunnioittaa yksilön tietosuojaa

Tartuntaketjujen jäljittämistä tukeva sovellus sekä sen taustajärjestelmä toteutettaisiin perusoikeuksista, tietosuojasta ja tietoturvasta huolehtien.

Sovelluksen käyttöönotto olisi vapaaehtoista ja tietojen käsittely perustuisi henkilöiden suostumukseen. Sovellus käyttäisi mobiililaitteiden bluetooth-teknologiaa tallentamaan tiedon älylaitteen lähikontakteista. Sovelluksessa ei käytettäisi sijaintitietoja.

Tartuntatautilaki velvoittaa tartunnan saaneita kertomaan tietonsa mahdollisista altistuneista. Mobiilisovelluksen avulla voidaan tavoittaa altistuneita nopeammin ja laajemmin. Sovelluksen kautta ihmiset saisivat myös toimintaohjeita ja voisivat ilmoittaa itse altistumisestaan terveydenhuoltoon.

Sovelluksen käyttötarkoituksesta, siihen liittyvästä toimivallasta ja henkilötietojen käsittelystä säädettäisiin lainsäädännöllä. Sovelluksen toiminnallisuutta tarkennettaisiin yhteistyössä terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Lähtökohta on, että sovelluksen tulee hyödyttää tartuntojen jäljitystä ja hoitamista, ja sen käyttö tulee lopettaa epidemian päättyessä.

Lisätietoja

johtaja Minna Saario, [email protected]

Sivun alkuun