Hyppää sisältöön
Media

Suomessa arvioidaan lähisuhdeväkivallasta aiheutuvat kustannukset

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2017 9.30
Tiedote 177

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko osallistuu Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen. Saarikon tasa-arvoteossa arvioidaan kuinka paljon lähisuhdeväkivallasta aiheutuu kustannuksia Suomessa.

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusongelma myös Suomessa.

”Inhimillinen kärsimys, joka väkivallasta aiheutuu, on tietysti suurin murhe eikä sille voi laskea hintaa. Mutta sen lisäksi naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja lähisuhdeväkivallasta aiheutuu taloudellisia kustannuksia ja meidän on tärkeää tietää millaisesta summasta puhutaan”, ministeri Saarikko sanoo,

Näitä kustannuksia on arvioitu Suomessa viimeksi 2000-luvun alussa. Tällöin laskettiin, että Suomessa syntyy naisiin kohdistuvan väkivallan vuoksi välittömiä kustannuksia noin 48 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannukset syntyvät terveydenhoidossa sekä sosiaali- ja oikeussektoreilla. Samat tutkijat selvittivät muutamaa vuotta myöhemmin kustannuksia Hämeenlinnan alueella. Esimerkkikaupungin tulokseksi saatiin 1,2 miljoonaa euroa välittömiä kustannuksia vuodessa. Tämän perusteella on arvioitu, että Suomessa lähisuhdeväkivallasta aiheutuvat kustannukset olisivat noin 90 miljoonaa euroa vuosittain.

Ministeri Saarikon tasa-arvoteon tarkoituksena on päivittää arvio kustannuksista, joita väkivallasta aiheutuu. Tutkimukseen on varattu 100 000 euroa ja tutkimushankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Hankehaku julkistetaan vuoden 2018 alussa.

”On tärkeää arvioida uudelleen lähisuhdeväkivallasta aiheutuvat kustannukset esimerkiksi maakunta- ja sote-uudistuksia varten, sillä tämä auttaa paremmin arvioimaan ennaltaehkäisevien palvelujen ja uhrien auttamiseen tarkoitettujen palvelujen kehittämistä ja rahoituksen suuruutta”, ministeri Saarikko toteaa.

Arvio lähisuhdeväkivallan kustannuksista palvelee myös Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen sopimuksen toimeenpanon suunnittelua. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 2015.

Lisätietoja:

ministeri Saarikon eritysavustaja Riikka Pirkkalainen, p. 040 5395090
johtaja Tanja Auvinen, p. 02951 63715   

Annika Saarikko
Sivun alkuun