Hyppää sisältöön
Media

STM: Toimeentulotuen käsittelyn turvaaminen poikkeusoloissa erityisen tärkeää

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2020 15.10
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut kunnille ja Kelalle ohjeellisena noudatettavan suosituksen toimeentulotuen käsittelyyn koronaviruksen aiheuttaman covid-19–epidemian aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriö painottaa, että toimeentulotuen käsittelyyn pitää poikkeusoloissa osoittaa riittävästi voimavaroja. Tuen hakemisen pitää edelleen olla mahdollista myös henkilökohtaisesti toimipisteessä asioimalla.

Suositus ohjaa kuntia ja Kelaa tekemään yhteistyötä ja tarvittaessa priorisoimaan toimeentulotukihakemuksia siten, että nopea käsittely turvataan kiireellisille toimeentulotukihakemuksille ja silloin, kun hakijalla ei ole muita elatusta turvaavia tuloja käytettävissään. Mahdollisimman joustavaa yhteistyötä tulee tehdä erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden asumisen, ravinnon ja lääkityksen turvaamiseksi.

Kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi kunnat voivat ruuhkatilanteissa myöntää ehkäisevää toimeentulotukea ilman Kelan tekemää arvioita. Kuntien täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea tulee käyttää myös, mikäli esimerkiksi lasten jääminen pois koulusta, pakollinen kotikaranteeni tai ravinnon hankkimisen lisäkustannukset aiheuttavat henkilön ja perheen selviämisen kannalta tarpeelliseksi katsottavia lisämenoja muutenkin pienituloiselle henkilölle tai perheelle.

Tuen tarpeen arvioinnissa tulee huomioida, että poikkeusolot vaikuttavat monin tavoin hakijan elämäntilanteeseen, esimerkiksi mahdollisuuksiin hakeutua työhön tai työtoimintaan, joten perusosan alentamisharkinnasta suositellaan luovuttavaksi poikkeusolojen ajaksi. Myös esimerkiksi lääkekulujen osalta tulee huomioida henkilön tosiasiallisen tilanne ja poikkeusolojen vaatimukset.

Lisätietoja:

Ritva Liukonen, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected]

Susanna Rahkonen, neuvotteleva virkamies  sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected]

Sivun alkuun