Hyppää sisältöön
Media

STM muistuttaa alueita: vain nopeilla, ennakoivilla toimilla estetään koronaepidemian leviäminen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2020 16.12
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa alueiden viranomaisia tekemään kaikki suositellut toimenpiteet, joilla estetään koronaepidemian leviämistä. Samalla ministeriö muistuttaa kiinnittämään erityistä huomiota iäkkäiden ihmisten asumispalvelujen toteuttamiseen turvallisella tavalla.

Epidemiatilanteen hallitsemattoman leviämisen sekä palvelujärjestelmän ylikuormittumisen uhka on edelleen ilmeinen. Vain nopeilla, ennakoivilla, määrätietoisilla ja laajamittaisilla toimilla voidaan estää epidemian leviäminen ja sen aiheuttamat vaarat ihmisten terveydelle sekä perusoikeuksien toteutumiselle. Tämä on viranomaisten lakisääteinen velvollisuus.

Joulun ja uuden vuoden ajan tapahtumien keskeyttämistä syytä harkita

Alueellisten viranomaisten on syytä tarkistaa viipymättä tilaisuuksiin kohdistuvat rajoituspäätökset sekä suositukset ja tapahtumien järjestäminen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa tai niiden uhassa olevissa maakunnissa. 

Joulun ja uuden vuoden ajan tapahtumat ja tilaisuudet on syytä harkita keskeytettäväksi ja tilojen käyttöä näihin rajoitettava. Tehdyistä rajoituksista ja suosituksista on viestittävä kansalaisille aktiivisesti, selkeästi ja saavutettavasti. Koko väestön toiminta on keskeisessä asemassa – kaikki lähikontaktit tulisi rajoittaa saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille.

Iäkkäiden ihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien palvelut toteutettava turvallisesti

Epidemian leviäminen riskiryhmiä koskevissa palveluissa on merkittävä riski nykyisessä tilanteessa, jossa tartunnat leviävät voimakkaasti monilla alueilla Suomessa. Iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien asumispalveluissa ja laitoshoidossa on noudatettava tartuntoja ehkäiseviä käytänteitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien ohjeiden mukaisesti. 

THL:n ohjeissa painotetaan muun muassa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, tarkoituksenmukaista suojainten käyttöä, riittävää testaamista, toiminnan järjestämistä turvallisella tavalla sekä tilojen hygieniasta ja turvallisuudesta huolehtimista. Asiakkailla on oikeus läheistensä tapaamiseen, mutta tapaamisten turvallisesta toteuttamisesta on huolehdittava ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja

kansliapäällikkö Kirsi Varhila
ylijohtaja Satu Koskela
johtaja Jaska Siikavirta
johtaja Taru Koivisto
[email protected]

Sivun alkuun