Hyppää sisältöön
Media

SOTE100- lakipaketin muutokset vahvistettu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2022 11.07
Tiedote

Tasavallan presidentti on tänään 8.7.2022 vahvistanut ns. SOTE100 –lakipaketin muutokset. Lakimuutokset vahvistettiin valtioneuvoston istunnon käsittelyn jälkeen. Muutoksia tehtiin kaikkiaan yli sataan lakiin. Ehdotukset lakimuutoksiin olivat lausuntokierroksella helmikuussa 2021. Muutosten tavoitteena on pääasiallisesti ollut päivittää lainsäädäntö vastaamaan teknisesti uutta rakenteellista toimintakenttää ja järjestämisvastuuta, ei puuttua lainsäädäntöön sisällöllisesti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöön on tehty tarvittavat muutokset, jotta lainsäädäntö päivittyy vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa säädettävää uutta järjestäjärakennetta ja järjestämisvastuuta. Lisäksi lakeihin lisättiin informatiivisia viittauksia muuhun uuteen ja muutettuun lainsäädäntöön, kumottiin osin päällekkäistä sääntelyä sekä eräitä Uudenmaan erillisratkaisun edellyttämiä tietojohtamiseen liittyviä muutoksia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kuuluvia säännöksiä muutettiin vastaamaan sote-uudistuksessa ehdotettua tehtävänjakoa.

Ehdotukset lakimuutoksiin olivat lausuntokierroksella 1.2.- 26.2.2021. Lausuntojen perusteella esitykseen tehtiin täsmennyksiä eräisiin lakiehdotuksiin sekä niiden perusteluihin muun muassa koskien termien käyttöä, viittauksia kotikuntaan sekä joihinkin muutoksenhakusäännöksiin. 
Lait sisältyvät eduskunnan vastaukseen hallituksen esitykseen eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen lainsäädäntöön sekä eräisiin muihin lakeihin tehtävistä muutoksista hyvinvointialueiden perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevasta lainsäädännöstä johtuen. 

Lisätietoja:

johtaja Andreas Blanco Sequeiros, STM, paikalla 11.7.2022 [email protected]
johtaja Jaska Siikavirta, STM, [email protected]
osastopäällikkö Pasi Pohjola, STM, [email protected]

Sivun alkuun