Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sote-uudistuksen johtoryhmä käsitteli maakuntien rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö
21.10.2019 18.13
Uutinen

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen johtoryhmä keskusteli 12. lokakuuta uudistuksen valmistelun etenemisestä. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa maakuntien rahoitusta, kuntien tuottajaroolia ja uudistuksen viestintää.

Maakuntien rahoitusmallia valmistellaan

Finanssineuvos Markku Nissinen (VM) esitteli rahoitusjaoston työn etenemistä. Kuntien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyisi sote-uudistuksessa maakunnille, ja samalla vastaavasti vähennettäisiin kuntien tuloja siirtyvien tehtävien mukaisesti.

Mallit ja maakuntien rahoituksesta ja kunnista siirtyvistä tuloista työstetään loppuvuoden aikana. Maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen selvitetään parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä erillisissä ryhmissä.

Kunnat tuottajina -selvitys kommenteille kuun vaihteessa

Johtaja Tuija Kumpulainen (STM) kävi läpi Kunnat palveluiden tuottajina -selvityksen valmistelua. Jaosto selvittää hallitusohjelman mukaisesti kuntien roolia palvelutuotannossa. Selvityksen luonnos julkaistaan loka-marraskuun vaihteessa laajalle kommentointikierrokselle. Lopullinen selvitys valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä.

Viestinnän linjaukset työn alla – uusi verkkosivusto julki joulukuussa

Viestintäasiantuntija Minna Rantala (STM) esitteli viestinnän työsuunnitelmaa. Parhaillaan valmistellaan viestinnän linjauksia sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön ja sisäministeriön yhteistyönä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistuu suunnitteluun Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman näkökulmasta.

Rinteen hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle on rakenteilla oma verkkosivusto. Sivusto on tarkoitus julkaista vuoden 2019 joulukuussa. Tällä hetkellä ajantasaiset tiedot sote-valmistelusta löytyvät osoitteesta stm.fi/soteuudistus. Edellisen hallituskauden verkkosivusto alueuudistus.fi on arkistoitu ja luettavissa osoitteessa vm.fi/web/alueuudistus-arkisto.

Lisätietoja:

kokouksen puheenjohtaja, kansliapäällikkö Kirsi Varhila, p. 0295 163 338, [email protected]
sote-uudistuksen pääsihteeri Päivi Salo, p. 050 4762268, [email protected]

Sivun alkuun