Hyppää sisältöön
Media

Selvitysryhmä pohjustaa kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2018 12.52
Tiedote 100

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut esiselvitysryhmän, jonka tehtävänä on tehdä ehdotus kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamisesta ja sen tehtävistä. Hallitus päätti huhtikuussa kehysriihessä rahoittaa kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamista 11 miljoonalla eurolla.

Lääkekehityskeskuksen perustamisella halutaan edistää kilpailukykyistä lääkekehitystä. Nykyisin Suomessa on korkeatasoista lääketieteellistä perustutkimusta, mutta kaupallisia tuotteita syntyy vähän.

Näistä syistä useissa maissa on perustettu lääkekehityskeskuksia. Niiden avulla on saatu vietyä akateemiseen tutkimukseen perustuvia lääkekehitysprojekteja toteutukseen ja on perustettu uusia kasvuyrityksiä. 

Esiselvitysryhmä laatii ehdotuksen lääkekehityskeskuksen keskeisistä tehtävistä ja toiminnoista, oikeushenkilöluonteesta, ohjausmallista, sekä niistä valtion ja muiden osapuolten toimenpiteistä, joita keskuksen perustaminen edellyttää. 

Lääkekehityskeskus palvelisi koko maan korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia, kliinisen lääketutkimuksen toimijoita sekä alan yrityksiä. Kansallisen lääkekehityskeskuksen perustaminen edistää ja tukee vahvasti myös terveysalan kasvustrategian tavoitteita ja koituu potilaiden hyödyksi.

Alustava ehdotus keskuksen tehtävistä ja toiminnoista valmistuu 17.8.2018 mennessä, sekä alustava ehdotus keskuksen ohjauksesta, henkilöstörakenteesta, rahoituksesta ja liiketoiminnasta 26.10.2018 mennessä.

Lisätietoja:

pj. strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, p. 02951 63382

varapj. johtaja Lauri Pelkonen, p. 050 363 7012

erityisasiantuntija Tuula Helander, p. 0295 163 480

Sivun alkuun