Hyppää sisältöön
Media

Panostajan pätevyysvaatimuksia tarkennetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2015 14.46
Tiedote 209/2015

Uusi panostajalaki sisältäisi räjäytystyötä tekevää henkilöä eli panostajaa koskevat tärkeimmät säännökset. Panostajan työ edellyttäisi työsuojeluviranomaisen myöntämää pätevyyskirjaa, jonka saamiseksi henkilön on täytettävä tietyt edellytykset, muun muassa 20 vuoden ikä sekä terveydellinen ja muu sopivuus työhön.

Pätevyyskirja voitaisiin myöntää viideksi vuodeksi kerrallaan.

Erityisesti henkilön muuhun sopivuuteen liittyviä määräyksiä on tarkennettu aiemmasta; hänen olisi oltava olla hyvämaineinen, minkä todentaminen olisi säädetty nykyistä tarkemmin.

Pätevyyskirja voitaisiin myöntää 20 vuotta täyttäneelle henkilölle, ja sen voimassaolo päättyisi hänen täyttäessään 68 vuotta. Pätevyyskirjan saamiseksi henkilön olisi suoritettava panostajan kurssi ja siihen liittyvä kuulustelu sekä hankkia tietty työkokemus. Kurssin ja työkokemuksen pituus riippuisivat siitä, mitä pätevyyskirjaa (tehosteräjäyttäjä, nuorempi panostaja, vanhempi panostaja, ylipanostaja tai räjäytystyön vastuuhenkilö) henkilö on hakemassa.

Viranomainen voisi peruuttaa pätevyyskirjan, jos panostaja ei enää täyttäisi pätevyyskirjan myöntämisen edellytyksiä tai esimerkiksi jos henkilö olisi pätevyyskirjaa edellyttävässä toiminnassa rikkonut työturvallisuuslakia.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 10. joulukuuta. Laki tulisi voimaan 1. syyskuuta  2016.

Esityksen tavoitteena on uudistaa panostajalainsäädäntö ajanmukaiseksi, perustuslain vaatimukset täyttäväksi kokonaisuudeksi, joka yhdistää työturvallisuuden ja yleisen turvallisuuden näkökohdat.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Marianne Kivistö, p. 0295 163 284, [email protected]

Sivun alkuun