Hyppää sisältöön
Media

Miten lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa vastaan tulisi toimia?

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2021 8.11
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää ajalla 9.12.2021-9.1.2022 lausuntoja lasten seksuaaliväkivallan vastaisen Lanzaroten sopimuksen Suomen ensimmäisestä toimeenpanosuunnitelman luonnoksesta. Lausuntopalautteen ja samanaikaisesti tehtävän nuorten kuulemisen avulla toimeenpanosuunnitelma viimeistellään tammi-helmikuussa 2022.

Toimeenpanosuunnitelma on valmisteltu vuoden 2021 aikana sitä varten asetetun poikkihallinnollisen työryhmän toimesta. Suunnitelman laatiminen sisältyy pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan. Toimeenpanoa toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana.

Toimenpanosuunnitelman luonnos sisältää ehdotuksia, jotka on jaettu kolmen teeman alle: ennaltaehkäisy, suojelu sekä kansallisen ja kansainvälisen yhteistoiminnan edistäminen seksuaalista riistoa ja seksuaaliväkivaltaa vastaan. Suunnitelma pyrkii tekemään tunnetummaksi Lanzaroten sopimuksen sisältöjä ja kuvaamaan artikloittain mitä Suomessa on jo meneillään näitä sisältöjä koskien sekä ehdottamaan sellaisia toimenpiteitä, joilla toimeenpanoa voidaan edelleen vahvistaa. Ehdotetut toimenpiteet on pyritty muotoilemaan sellaisiksi, että niitä voitaisiin toteuttaa laajasti eri toimijoiden avulla. 

Valmistelutyössä on toimittu yhteistyössä eri toimijoiden ja kansallisen lapsistrategiatyön kanssa. Toimeenpanosuunnitelman nuorten kanssa tehtävä osallisuustyö on yksi kansallisen lapsistrategian osallisuuspiloteista. 

Lisätietoja:

Marjo Malja, sosiaalineuvos, p. 0295 163 581, [email protected]

Sivun alkuun