Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Saarikko: Esitän isänpäivää viralliseksi liputuspäiväksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2018 11.20
Uutinen

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko luovutti Vuoden Isä -palkinnon kolmelle isälle 8. marraskuuta Helsingissä. Tilaisuudessa Saarikko teki avauksen isänpäivän korottamisesta viralliseksi liputuspäiväksi.

”Tänään juhlimme isyyttä, muutama päivä ennen varsinaista isänpäivää. Osana isien juhlistamista Suomessa liputetaan tulevana viikonloppuna. Mutta ei kuitenkaan virallisesti vaan vain suositusluonteisesti. Minusta isät ansaitsevat virallisen liputuspäivän siinä missä äiditkin. Haastan sisäministeriön valmistelemaan isänpäivän korottamisen viralliseksi liputuspäiväksi. Minun on vaikea keksiä syytä sille, miksei äitejä ja isiä pitäisi kohdella tasavertaisesti tälläkin tavalla”, ministeri Saarikko sanoi Vuoden Isä -palkitsemistilaisuudessa.

Vuoden Isä -palkinto jaetaan vuosittain isänpäivää edeltävällä viikolla. Ministeri Saarikko muistutti puheessaan isän merkityksestä lapselle ja lapsen merkityksestä isälle.

”Isyys tuottaa sellaista hyvänolontunnetta ja elämän tarkoitusta, jota ei voi saada mistään muualta. Isäksi tulo voi tuottaa ennen kokemattomia positiivisia tunteita ja lisätä miehen itsetuntemusta. Monet miehet ovat myös ottaneet uudenlaista vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan turva-takseen olemassaolonsa perheen parissa.”
 
Ministeri Saarikon mukaan isä on kuitenkin edelleen monessa perheessä juoksupoika ja äiti varsinainen projektipäällikkö.

”Projektipäällikön olisi viisasta ja oikein sallia juoksupojan nousemisen rinnalleen. Projektipäällikön tähteä ja tärkeyttä ei himmennä se, että perheen toinenkin aikuinen on tasavertaisessa hoivavastuussa.”

Perhearjen lisäksi myös julkinen perhepuhe pyörii ministerin mukaan hyvin pitkältä naisten ympärillä. Isien ääni on julkisessa keskustelussa heikko.

”Miten kiinnostavaa olisikaan kuulla enemmän siitä, millaista on olla isä 2010-luvun Suomessa, ihan tavallisten miesten ajatuksia ja tarinoita soljuvasta arjesta perheen ja työelämän keskellä. Tänään palkittavat isät ovat omalla esimerkillään tehneet aktiivisen isyyden ja miehenä toimimisen näkyväksi – kiitos teille siitä”, ministeri Saarikko sanoi.

Myös lapsettomuuskeskustelu on ministerin mukaan pitkälti keskustelua äitiyden puutteesta.

”Ilman puolisoa elävät miehet ovat perhetoiveidensa kanssa hyvin yksinäisiä. Myös miehen oikeutta toivomaansa lapsilukuun tukee tukea.  Lapsettomaan mieheen ei liitetä samanlaista surumielisyyttä kuin lapsettomaan naiseen, vaikka miehen lapsettomuus olisikin tahatonta. Emme tunnista miehen tyhjää syliä.”

Syntyvyyden raju lasku Suomessa on havahduttanut sen äärelle, että lapsettomuus korreloi miehillä hyvin vahvasti heikon koulutustason kanssa. Samalla kun jääminen peruskoulun varaan aiheuttaa nuorille miehille työelämästä syrjäytymisriskin, on alhainen koulutus myös lapsettomuusriski.

”Isän roolin vahvistaminen perhepolitiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on yhteinen tehtävämme. Haluamme vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa”, ministeri Saarikko totesi.

Saarikon mukaan perhevapaajärjestelmää on kehitettävä paitsi äitien, myös isien näkökulmasta. Perhevapaiden käyttäminen on oltava aito vaihtoehto entistä useammalle isälle.

”Isän pitämistä perhevapaista hyötyvät kaikki: isä itse, lapsi, parisuhde, lapsen äiti ja työyhteisö. Isän perhevapaiden tukeminen on investointi tulevaisuuteen myös työnantajalle, sillä perhevapailta palaa tyytyväinen ja entistä sitoutuneempi työntekijä. Uuteen perheenjäseneen tutustuu parhaiten arjessa lasta hoitamalla. Isä kasvaa isäksi vuorovaikutuksessa lapsensa kanssa”, Saarikko sanoi.

Vuoden Isä -palkinnolla halutaan kiinnittää huomiota isän merkitykseen ja rooliin vanhempana sekä yleisen ajattelutavan muuttumiseen isyydelle kutsuvammaksi. Tänä vuonna Vuoden isä -palkinto myönnettiin kolmelle isälle: Kais Zayalle, Risto Tuomiselle ja Topi Linjamalle.

”Haluan onnitella kaikkia teitä kolmea isää. Jakautukoon kiitokset kauttanne kaltaisillenne isille ympäri Suomen – myös niille miehille, jotka kokevat isyydessään raastavaa riittämättömyyttä. Rakastava vanhempi on jokaisen lapsen maailman keskipiste ja paras eväs elämään. Hyvä isyys tai hyvä äitiys ei ole tätä enempää eikä vähempää”, Saarikko totesi.

Lisätietoja

perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, p. 0295 163 110

Uutista korjattu 8.11. klo 11.32. Vaihdettu palkinnon luovutuspäivämäärä oikeaksi.

Sivun alkuun