Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kuntainfo: Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa toimeentulotuen myöntämistä kasvomaskeihin

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.9.2020 15.55
Uutinen

Kasvomaskien käyttö on tullut osaksi arkipäiväistä kulutusta COVID-19-epidemian myötä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Toimeentulotukilain tulkinta suhteessa kasvomaskien hankintaan on osoittautunut tarpeelliseksi, ja siksi sosiaali- ja terveysministeriö on päätynyt antamaan ohjeistusta toimeentulotukilain soveltajille.  

THL:n suosituksessa tarkoitetut kasvomaskit jokainen kansalainen hankkii lähtökohtaisesti itse.

Pääsääntönä on, että toimeentulotukea saavien pienituloisten maskikulut tulevat katetuksi toimeentulotuen perusosasta. Asiointimatkoista aiheutuva maskikustannus katsotaan toimeentulotuen perusosaan kuuluvaksi vähäiseksi terveydenhuoltomenoksi tai henkilökohtaisesta puhtaudesta johtuvaksi menoeräksi. Se on vastaava kuin vaikkapa hygieniatarvikkeet ja muut arkiset tarpeet. Tällöin asiakas ostaa sen perusosallaan, eikä tarvetta myöntää ylimääräistä tukea muodostu. 

Joissakin erityisissä tilanteissa maskien hankkimisesta aiheutuvat kustannukset voivat olla joko osa Kelan myöntämää perustoimeentulotukea tai kuntien myöntämää täydentävää toimeentulotukea. 

Kuntainfo on annettu toimeentulotukilain soveltamisen tueksi uuden menoerän osalta. Se ei liity valtioneuvoston päätöksen yhteydessä todettuun kuntien velvollisuuteen tarjota maskeja maksutta haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille henkilöille. 

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Susanna Rahkonen, [email protected]
Erityisasiantuntija Ritva Liukonen, [email protected]

Sivun alkuun