Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi nyt eduskunnan käsissä

Sosiaali- ja terveysministeriö
9.3.2018 13.30
Kolumni

Työttömyysturvan niin kutsuttu aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alussa. Malli on herättänyt laajaa julkista keskustelua ja ehkä voisin sanoa niin, että mallin ansiosta työttömyydestä on puhuttu enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämä on hyvä, sillä keskustelu on nostanut päivänvaloon niin ihmisten erilaiset elämäntilanteet kuin koko työttömyysturvajärjestelmän moninaisuuden.

Keskustelun lisäksi osa kansalaisista on ryhtynyt sanoista tekoihin. Aktiivimallin kumoamista esittävä kansalaisaloite on toimitettu käsiteltäväksi eduskuntaan.

Kansalaisaloite on arvokas tapa tuoda eduskunnan käsiteltäväksi sellaisia suomalaisten ihmisten tärkeiksi kokemia asioita, joihin halutaan saada muutos.

Se on suoraa kansalaispalautetta voimakkaimmillaan.

Nyt aloitteen käsittely on eduskunnan käsissä ja se päättää täysistunnossaan lähetekeskustelun käytyään, mille valiokunnalle aloite lähetetään valmisteltavaksi. Eduskunnan puhemiesneuvosto suosittelee, että valmistelusta vastaava valiokunnan on ilmoittava aloitteen tekijöiden edustajille kuuden kuukauden sisällä, mihin toimenpiteisiin valiokunta ryhtyy.

Sosiaali- ja terveysministeriö saa myös käsittelyn kuluessa eduskunnalta tiedon, miten se haluaa meidän osallistuvan kansalaisaloitteen käsittelyyn.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan aktiivimallin kumoamista kokonaan.

Aloitteen tekijöiden mukaan muutoksen myötä työttömyysturvalaki rokottaa työttömyysetuuden saajia asioilla, joihin he eivät itse pysty vaikuttamaan.

Aktiivimallin soveltamisen vaikutuksia seurataan.

Eduskunta edellytti tätä, kun lakimuutosta käsiteltiin. Seuranta on osa kansanvallan toteutumista. Seuranta tehdään erillään kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelystä, rinnan tämän kanssa sen kanssa, jos aikataulut niin edellyttävät.

Tämän aloitteen allekirjoittajien määrästä käy selkeästi ilmi se, että työttömyysturva ja se, kuinka sitä kehitetään, koskettaa ja kiinnostaa suurta ryhmää suomalaisia.

Eduskunnan verkkosivu Kansalaisaloitteet: KAA 3/2018 vp

Lisätietoa kansalaisaloitteen käsittelystä eduskunnassa

Pirkko Mattila
sosiaali- ja terveysministeri

Sivun alkuun