Hyppää sisältöön
Media

Uuden pohjoismaisen rahaston tavoitteena seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin edistäminen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2021 14.28
Uutinen

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisten oikeuksien, kohtelun ja mahdollisuuksien vahvistaminen on vuodesta 2020 alkaen ollut osa Pohjoismaiden ministerineuvoston työtä. Tänä vuonna myönnetään ensimmäiset apurahat pohjoismaisesta HLBTI-rahastosta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävän pohjoismaisen strategian toimeenpano on alkanut vuonna 2021. Osana yhteistyötä on perustettu pohjoismainen HLBTI-rahasto.

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen on voitava elää vapaata, avointa ja hyvää elämää kaikissa Pohjoismaissa. Yhteinen HLBTI-rahasto on tärkeä askel tavoitteen saavuttamisessa. Rahasto on ainutlaatuinen tapa tukea pohjoismaista työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin edistämiseksi", sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. 

Rahoitusta myönnetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisia oikeuksia, kohtelua ja mahdollisuuksia edistäviin pohjoismaisiin hankkeisiin. Varoja jaetaan yhteensä 1 238 000 Tanskan kruunun (n. 165 000 €) edestä. Rahastoa hallinnoi Pohjoismaisen tasa-arvotiedon keskus (NIKK), ja haku käynnistyy syksyllä 2021.

Rahoitusta voi hakea hankkeisiin, joissa on toimijoita vähintään kolmesta Pohjoismaasta. Toiminnan tulee käynnistyä vuoden 2021 aikana ja sen on toteuduttava kahden vuoden kuluessa. Varoja voidaan käyttää esimerkiksi osaamisen ja yhteisten käytäntöjen kehittämiseen, konferenssien järjestämiseen ja verkostojen luomiseen. 

"Uuden rahaston avulla tuetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisten oikeuksien, kohtelun ja mahdollisuuksien hyväksi tehtävää pohjoismaista työtä. Tiedämme, että erityisesti kansalaisyhteiskunnassa on paljon osaamista ja halua viedä kehitystä eteenpäin. Toivomme tämän näkyvän hakemuksissa", sanoo ministeri Blomqvist. 

Hakuprosessin alustava aikataulu

Hakemus jätetään lomakkeella, joka löytyy hakuaikana Pohjoismaisen tasa-arvotiedon keskuksen (NIKK) kotisivuilta.

Sivun alkuun