Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Työsuojelulautakunnat keskustelivat vaikuttavasta työsuojeluvalvonnasta

Sosiaali- ja terveysministeriö
9.3.2017 13.56
Uutinen

Työsuojeluvalvonnan tavoitteena on olla entistä laadukkaampaa ja yhdenmukaisempaa. Yhtenä esimerkkinä tästä on valvonnan valtakunnallinen suuntaaminen riskiperusteisesti.

Työsuojeluvalvonnan nykyisyyttä ja tulevaisuutta pohdittiin Helsingissä 9. maaliskuuta järjestetyssä työsuojelulautakuntien seminaarissa. Tämä oli viides valtakunnallinen työsuojelulautakuntien yhteinen tapaaminen. Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin vuonna 2003 ja edellisen kerran lautakuntien edustajat tapasivat vuonna 2014. 

Myös työsuojelussa asiakaslähtöisyys ja asiakkaat ovat keskiössä. Hyvä esimerkki asiakaslähtöisyydestä on helmikuussa 2016 aloittanut työsuojelun valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka on saanut erittäin positiivisen vastaanoton.

Meneillään oleva maakuntauudistus vaikuttaa myös työsuojeluhallintoon. Osana maakuntauudistusta valmistellaan valtioneuvoston yhteistä valtakunnallista lupa- ja valvontavirastoa, jossa viidestä alueellisesta työsuojeluviranomaisesta muodostetaan yksi valtakunnallinen viranomainen. Työsuojelun riippumaton asema on tunnistettu uudistuksen valmistelussa.

Työsuojelun vastuualueen yhteydessä toimii neuvoa antava työsuojelulautakunta. Se koostuu työmarkkinajärjestöjen ja alan asiantuntijoiden edustajista. Työsuojelulautakunnan tehtävänä on muu muassa käsitellä aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen toimialueella merkittäviä työsuojelun kehitys-, suunnittelu- ja seurantahankkeita sekä työsuojelun yleisiä toimintalinjoja ja tulostavoitteita.

Työsuojeluhallinto

Työsuojelulautakunnat

Lisätietoja:

Leo Suomaa, ylijohtaja (STM), p. 0295 163 449, [email protected]

Kati Santasalo, ylitarkastaja (STM), p. 0295 163 351 [email protected]

Seminaarin materiaalia:

Maakuntauudistuksen tilanne ja sen vaikutukset työsuojeluhallintoon
valvontajohtaja Raimo Antila, sosiaali- ja terveysministeriö, työsuojeluosasto

Työn murros
pääjohtaja Antti Koivula, Työterveyslaitos

Riskiperusteinen työsuojeluvalvonta - mitä se tarkoittaa?
johtaja Markku Rautio, Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen työsuojelulautakunta, HSE Manager Sini Peltola, Valmet Technologies Oy, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n nimeämä jäsen

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen työsuojelulautakunta, vastaava yritysneuvoja Marita Orava, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n nimeämä jäsen

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen työsuojelulautakunta, aluejohtaja Vesa Saarinen, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n nimeämä jäsen

Sivun alkuun