Hyppää sisältöön
Media

Selvityshenkilöt arvioivat sote- ja aluehallintouudistusten lainvalmistelun reunaehtoja

sosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2015 11.17
Tiedote 126

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö ovat asettaneet 2. heinäkuuta selvityshenkilöryhmän pohjustamaan syksyllä käynnistyvää rakenneuudistusten valmistelua. Ryhmän tehtävänä on koota poliittisen päätöksenteon tueksi näkökohtia siitä, miten sote-uudistus, itsehallintoalueiden perustaminen ja aluehallintouudistus voidaan toteuttaa ja sovittaa yhteen mahdollisimman sujuvasti. Ehdotusten tulee valmistua 14. elokuuta.

Selvityshenkilöryhmän puheenjohtaja on Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti. Muut jäsenet ovat Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen ja Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri.

Pääministeri Sipilän hallitus vahvistaa julkisen talouden kestävyyttä rakenteellisilla uudistuksilla, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella ja aluehallinnon uudistuksella. Hallitusohjelman mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään enintään 19 itsehallintoalueella. Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamisesta tehdään erikseen päätös. Ensisijaisena ratkaisuna on toimintojen keskittäminen tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille.

Selvityshenkilöryhmä kokoaa hallituksen reformiministerityöryhmälle näkökohtia uudistusten valmistelua ja vaiheistusta koskevista linjauksista.  Tavoitteena on antaa hyvät perusteet varsinaisen lainvalmistelun suuntaamiseen ja aikatauluttamiseen.

Selvityshenkilöt kokoavat näkökohtia kuntaa suurempien itsehallintoalueiden muodostamisen perusteista sekä siitä, miten alueiden muodostamisessa pitäisi ottaa huomioon tuleva aluehallinnon uudistus. Lisäksi arvioidaan muun muuassa itsehallintoalueiden hallintomallia ja rahoituksen järjestämistä, tehtäviä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä yksityisen ja kolmannen sektorin tuottamien palvelujen asemaa.

Lisätietoja:

ministeri Rehulan erityisavustaja Eeva Salmenpohja, p. 050 5719 239
ministeri Vehviläisen erityisavustaja Sami Miettinen, p. 0295 530057
valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki, p. 0295 530292
hallitusneuvos Pekka Järvinen, selvitysryhmän sihteeri, p. 0295 163367
finanssineuvos Jani Pitkäniemi, selvitysryhmän sihteeri, p. 0295 530494

Sivun alkuun