Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Muutos sosiaali- ja terveydenhuollossa edellyttää yhteistyötä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.1.2016 17.30
Tiedote 02/2016

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula haastaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset pohtimaan toimintatapoja, työnjakoja ja johtamisen kysymyksiä osana sosiaali- ja terveydenhuollon muutosprosessia. Rehula puhui Lääkäripäivillä Helsingissä keskiviikkona 13. tammikuuta.

Ministeri Rehula kertoi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen taustalla olevan sen, että lainsäädännön kautta luodaan alusta, jolle tulevaisuuden palveluiden perusteet rakennetaan. Suurimmat muutokset ovat siinä, että jatkossa sote-palvelut irrotetaan kuntapohjasta, sosiaali- ja terveyspalvelut nivotaan tiiviisti yhdeksi kokonaisuudeksi ja että tätä kautta rakennetaan toimivia palveluketjuja.

Esimerkiksi lääkäreillä on tärkeä rooli siinä, onnistuuko sosiaali- ja terveydenhuollon muutos käytännössä.

– Uudistamistyössä on kyse ihmisille tarkoitettujen palvelujen pelastusoperaatiosta. Käytettävissä olevat resurssit on pystyttävä hyödyntämään nykyistä paremmin. Meillä on riittävästi lääkäreitä ja muita koulutettuja ammattilaisia. Yksi keskeisistä kysymyksistä on, ovatko he oikeissa paikoissa ja tekevätkö he kokonaisuuden kannalta oikeita asioita, Rehula sanoi.

– Tarvitaan rohkeutta miettiä uudelleen koko terveydenhuollon toimintatapoja, eri ammattilaisten työnjakoja ja koulutusta. Laki antaa raamit tulevaisuuden työlle, ministeri kertoi.

Rehula korosti sosiaali- ja terveydenhuollon integraation tärkeyttä. Integraation toteuminen edellyttää moniammatillista ajattelua.Tiukka erottelu perus- ja erikoissairaanhoidon tasojen välillä puretaan. Ilman yhteistyötä tehokkaan ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen tavoite ei toteudu.

– Palvelutarpeen arvioinnissa tarvitaan eri ammattilaisten osaamisen yhdistämistä. Palveluketjut pitää rakentaa siten, että lähdetään aidosti ihmisen eli asiakkaan tarpeista. Kun apu on oikeaa ja oikea-aikaista, tämä näkyy isossa kuvassa myös kustannussäästöinä. Ihmisestä on otettava vastuu. Tällöin syntyy tilanne, että kaikki voittavat – niin ihminen kuin yhteiskunta, ministeri sanoi.

– Jokaisen, joka toimii sosiaali- tai terveydenhuoltoalalla, on hyvä pohtia, onko oma ja yhteisön tapa toimia optimaalinen. Halua muutokseen löytyy, mutta se edellyttää myös valmiutta sovittaa yhteen erilaisia hallinto- ja työnteon kulttuureita. Muutosjohtamisen haaste on mittava, Rehula summasi.

Lisätiedot

erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949, [email protected]

Juha Rehula alueuudistus-arkisto reformit sote-uudistus
Sivun alkuun