Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Blomqvist: Hallitusohjelman toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi tukevat EU:n tasa-arvostrategian tavoitteita ja sen tehokasta toimeenpanoa

Sosiaali- ja terveysministeriö
6.4.2020 13.36
Tiedote

”Hallitusohjelma ja valmisteilla oleva tasa-arvo-ohjelma tavoittelevat vahvoja ja kestäviä toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Euroopan komission julkaisema tasa-arvostrategia on askel oikeaan suuntaan. Suomen ja EU:n tavoitteet tasa-arvon edistämiseksi ovat yhteneväisiä ja toimet tukevat toisiaan” sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Euroopan komissio julkaisi EU:n sukupuolten tasa-arvoa koskevan strategian vuosille 2020-2025 maaliskuun alussa. Strategiassa esitellään keskeiset tasa-arvohaasteet EU:ssa sekä komission tavoitteet ja toimet sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän poistamiseksi seuraavalle viidelle vuodelle.

Strategiassa komissio sitoutuu varmistamaan, että sukupuolinäkökulma sisällytetään kaikkiin EU:n politiikkoihin ja prosesseihin. Strategiassa korostetaan myös intersektionaalista näkökulmaa, jonka mukaan sukupuolta tarkastellaan yhdessä muiden tekijöiden kanssa syrjintäperusteena.

Tasa-arvostrategian prioriteettialueita ovat muun muassa sukupuoleen perustuvan väkivallan poistaminen, tasa-arvoisen talouden ja päätöksenteon edistäminen, sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen EU:n päätöksenteossa ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen EU:n ulkosuhdepolitiikassa.

Ministeri Blomqvist pitää tavoitteita ja toimia kunnianhimoisina ja korostaa strategian tärkeyttä tasa-arvon edistämiseksi koko EU:ssa.

”Pelkällä strategialla emme saavuta tasa-arvoa. Oleellista on, että kunnianhimon taso pysyy korkeana koko toimeenpanovaiheen”, sanoo ministeri Blomqvist.

”Kriisitilanteissa tasa-arvotyön tärkeys voi myös korostua. Koronapandemian vaikutukset ja siihen liittyvät toimenpiteet vaikuttavat eri ryhmiin ja sukupuoliin eri tavalla, ja on tärkeää, että toimenpiteet ja tarpeet kohtaavat. Tasa-arvostrategia voi vahvistaa tätä työtä EU-tasolla”, sanoo ministeri Blomqvist.  

Lisätietoja

ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, p. 02951 50029, [email protected]
johtaja Tanja Auvinen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63715 [email protected]

Sivun alkuun