Hyppää sisältöön
Media

Järjestöt tekevät maakunnasta asukkaidensa näköisen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2018 11.02
Uutinen

Järjestöillä on tärkeä rooli tulevissa maakunnissa. Siksi eri rooleissa toimivat järjestöt on otettava tiiviisti mukaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun kaikkialla Suomessa.

Järjestö 2.0 -hanketoimijat kokoontuvat tänään sosiaali- ja terveysministeriöön keskustelemaan järjestöjen roolista maakunta- ja sote-uudistuksessa ja uudessa sote-rakenteessa. Tilaisuuden avaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

”Suomi ei olisi Suomi ilman kansalaisyhteiskunnan moniäänisyyttä ja järjestöjen asiantuntemusta, osallisuustyötä ja asiakaslähtöistä palvelutuotantoa. Yksikään kunta tai tuleva maakunta ei ole asukkaidensa näköinen ilman järjestöjä”, ministeri Saarikko muistuttaa.

Yhteistä keskustelua järjestöjen roolista on käyty muun muassa viime syksynä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen maakuntakierroksella. Tämän päivän tilaisuudessa keskustelu jatkuu.

”Järjestöjen kysymyksiä ja huolia on kuultava tarkasti. Valmistelun edetessä kysymykset siirtyvät yhä konkreettisemmalle tasolle ja siksi halusimme kutsua järjestöjä tänään koolle keskustelemaan”, ministeri Saarikko toteaa.

Järjestöjen roolit ovat moninaiset

Sote-uudistus muuttaa yhteistyörakenteita. Järjestöjen on tärkeää löytää kunnista ja maakunnista toimijat, joiden kanssa ne voivat suunnitella toimintansa jatkamista ja sopia yhteistyöstä. Tulevissa maakunnissa onkin sovittava järjestöjen näkökulmasta selkeät yhteistyörakenteet ja -tavat.

Järjestöt toimivat tällä hetkellä monenlaisissa tehtävissä yleishyödyllisestä toiminnasta palvelutuotantoon. Kaikille rooleille on tilaa ja hyvät toimintaedellytykset myös tulevassa sote-rakenteessa.

”Kaikelle järjestöjen omasta autonomiasta lähtevälle toiminnalle on paikkansa ja tätä paikkaa haluamme nyt konkreettisesti hakea. Yksi tämän päivän tilaisuuden tavoitteista on paikantaa yhteistyöstä sopimisen käytännön toimet”, ministeri Saarikko kertoo.

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua voi seurata osoitteessa alueuudistus.fi.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Sarita Friman (STM), p. 0295 163 349, [email protected]
ministeri Saarikon erityisavustaja Riikka Pirkkalainen, p. 040 5395090

Sivun alkuun