Maksamakkaran ja maksapasteijan raskaudenaikainen käyttösuositus lievenee
Sosiaali- ja terveysministeriö on aikaisemmin suositellut1) että raskaana olevat naiset välttäisivät maksan ja maksaa sisältävien ruokia syöntiä, koska maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia, joka suurina annoksina voi lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä. Lisäksi maksa voi sisältää runsaasti kadmiumia ja lyijyä, joilla voi olla haitallinen vaikutus sikiöön. Maksavalmisteiden raskaudenaikaista käyttösuositusta on nyt uusien tutkimustulosten perusteella lievennetty.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi hedelmällisessä iässä olevien suomalaisnaisten altistumisesta A-vitamiinille, kadmiumille ja lyijylle maksaruokien välityksellä. Eviran, Kansanterveyslaitoksen ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan yhteispäätöksellä maksan käyttöä koskevia suosituksia on lievennetty. Tutkimus on vahvistanut, että maksaruokien käyttöä raskauden aikana tulee edelleen välttää. Kohtuullinen maksamakkaran ja maksapasteijan käyttö on kuitenkin turvallista.
Liiallisen A-vitamiinin saannin ehkäisemiseksi maksan käyttöä raskauden aikana tulee rajoittaa seuraavasti:
Maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) tulee välttää koko raskauden ajan. Maksamakkaraa ja maksapasteijaa voi käyttää raskauden aikana enintään 200 g viikossa. Kerralla ei tulisi syödä enempää kuin 100 g. Jos maksamakkaran tai maksapasteijan käyttö on päivittäistä, sitä tulisi käyttää enintään 30 g päivässä. Tämä vastaa käytännössä noin 2 viipaletta maksamakkaraa tai 2 ruokalusikallista maksapasteijaaRiskinarvioinnissa käytettiin KTL:n Finravinto–tutkimuksen ruoankäyttötietoja sekä elintarviketeollisuusliiton (ETL) ja KTL:n reseptitietoja maksaruokien ja raaka-aineiden määristä. Riskinarviointi vahvisti, että maksaruokien tavanomainen käyttö voi altistaa suuremmille annoksille A-vitamiinia kuin pidetään turvallisena raskauden aikana. Liikasaannin riski koski kuitenkin lähinnä pääruokana syötäviä maksaruokia. Kohtuullinen maksamakkaran tai maksapasteijan syönti ei riskinarvioinnin mukaan johda A-vitamiinin saantirajan ylittymiseen. Kadmiumin ja lyijyn saanti maksaruuista oli riskinarvioinnin mukaan varsin vähäistä verrattuna muista ravintolähteistä saatavaan altistukseen.
Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio turvaa hyvän ravitsemuksen ja A-vitamiinin saannin raskauden aikana. Liiallisen A-vitamiinin saannin ehkäisemiseksi on raskauden aikana syytä välttää myös A-vitamiinivalmisteita, kuten kalanmaksaöljyä ja A-vitamiinia sisältäviä monivitamiinivalmisteita. Runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö on suositeltavaa ja riittää turvaamaan A-vitamiinin saannin myös raskauden aikana. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy karotenoideina, jotka ovat haitattomia runsainakin marja-, hedelmä- ja kasvisannoksina.
Lasten maksaruokien rajoittamista koskevat aikaisemmat suositukset ovat edelleen voimassa. Syksyn 2007 aikana käynnistyy Evirassa riskinarviointihanke, jonka tavoitteena on arvioida, onko maksaruokien käytön rajoittaminen lapsilla edelleen tarpeen. Tulosten arvioidaan valmistuvan vuoden 2008 loppuun mennessä.
Terveyskeskuksia pyydetään toimittamaan tämä kuntatiedote tiedoksi äitiys- ja lastenneuvoloiden henkilöstölle sekä muille työntekijöille, jotka antavat raskaana oleville naisille ravitsemusneuvontaa.
LisätietojaLisätietoja tehdystä riskinarvioinnista ja suosituksista löytyy Eviran internetsivuilta:
Maksan ja maksaruokien käyttö raskauden aikana
Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriössä antaa neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, puh. (09) 160 74035.
1) Aikaisempi maksasuositus ks. 71 ja Liite 3: Lapsi, perhe, ruoka: imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus.