Hyppää sisältöön
Media

Asiantuntijoilta ehdotus reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidon parantamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2021 10.34
Tiedote

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kutsui syksyllä 2021 asiantuntijoita pyöreään pöytään keskustelemaan reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisystä ja hoidosta. Pyöreän pöydän keskusteluissa on nyt valmistunut ehdotus näiden sairauksien hoidon vaikuttavuuden parantamiseksi.

Asiantuntijat luovuttivat ehdotuksensa ministerille viime viikolla. 

”Hallitusohjelmaan tavoitteeksi on kirjattu kansansairauksien ehkäisyn ja hoidon parantaminen. Reuma- ja muut tule-sairaudet ovat suuri kansantaloudellinen ja -terveydellinen haaste yhteiskunnalle. On arvioitu, että niiden vuosittaiset kokonaiskustannukset ovat Suomelle jopa 3–4 miljardia euroa. Näiden sairauksien vaikuttavalla hoidolla on suuri merkitys yhteiskunnalle ja ihmisten hyvinvoinnille ja toimintakyvylle”, toteaa ministeri Krista Kiuru.

Ministerin koollekutsuma ryhmä tunnisti neljä päätavoitetta reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidon vaikuttavuuden parantamiseksi. 

  1. Ammattilaisten riittävän mitoituksen ja osaamisen varmistaminen 
  2. Oireiden tunnistaminen ja hoitopolkujen sujuvuuden parantaminen 
  3. Valmentavan omahoidon ohjauksen vahvistaminen 
  4. Hoidon saatavuuden, laadun, yhdenvertaisuuden ja yhdenmukaisuuden edistäminen.

Lisäksi ryhmä teki ehdotukset toimenpiteistä, joilla nämä tavoitteet voidaan saavuttaa. 

”Toimenpide-ehdotukset kumpuavat asiantuntijaryhmän eri alojen jäsenten käytännön työssä esiin nousseista tarpeista. Ehdotukset ovat konkreettisia ja realistisia. Ensiarvoisen tärkeää on terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen ja resurssoinnin varmistaminen, koska ne ovat edellytykset kaikkien päätavoitteidemme saavuttamiseksi ja kokonaisvaltaisen hoidon laadun ja vaikuttavuuden parantamiseksi”, toteaa ryhmän puheenjohtajana toiminut Satu Gustafsson Suomen Reumaliitosta. 

Lisätietoja

ryhmän puheenjohtaja Satu Gustafsson, Suomen Reumaliitto ry, p. 044 563 00 81, etunimi.sukunimi(at)reumaliitto.fi
ministeri Kiurun erityisavustaja Timo Lehtinen, p. 02951 63387, [email protected] 

Sivun alkuun