Hyppää sisältöön
Media

Perhe-eläketurvaa uudistetaan – eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2021 13.53
Tiedote 352/2021

Lakimuutoksilla ajanmukaistetaan perhe-eläketurva vastaamaan yhteiskunnan ja perheiden muuttuneisiin tarpeisiin. Lait tulevat voimaan 1.1.2022.

Kuolemantapauksen kohdatessa perhettä lesken ja lasten toimeentuloa turvataan perhe-eläkkeellä, joka voi olla leskeneläkettä tai lapseneläkettä. Jatkossa perhe-eläkejärjestelmät turvaavat edunjättäjän kuolemaa seuranneen sopeutumisvaiheen toimeentuloa. Lakimuutoksilla halutaan myös kohdentaa perhe-eläke-etuuksia lapsille ja lapsiperheille.

Lapseneläkkeeseen parannuksia

Työeläkelakien mukaisen lapseneläkkeen päättymisikää nostetaan kahdella vuodella siihen asti, kunnes lapsi täyttää 20 vuotta. Lesken laskennallinen osuus perhe-eläkkeestä maksetaan lapseneläkkeenä lapselle, jos leskeneläkkeen saajaa ei ole. 

Leskeneläke määräaikaiseksi

Leskeneläke on jatkossa määräaikainen sekä työ- että kansaneläkepuolella. Leskeneläkkeen kesto rajataan molemmissa järjestelmissä kymmenen vuoden määräajaksi tai kunnes nuorin lapsi täyttää 18 vuotta. Kansaneläkelain mukaisen leskeneläkkeen maksamisessa on lisäksi edelleen yläikärajana 65 vuotta. 

Leskeneläkkeen keston rajaamista sovelletaan vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneisiin leskiin, jos edunjättäjä kuolee lakien tultua voimaan. Lakimuutokset eivät siten koske maksussa olevia leskeneläkkeitä eivätkä ennen vuotta 1975 syntyneitä leskiä.

Myös avopuolisolle leskeneläkettä

Leskeneläkeoikeus tulee jatkossa myös yhteistaloudessa edunjättäjän kanssa asuneelle avopuolisolle, jolla on edunjättäjän kanssa yhteinen alaikäinen lapsi. Leskeneläkettä maksetaan kunnes yhteinen lapsi täyttää 18 vuotta. Yhteistaloudessa asumiselta edellytetään vakiintuneisuutta, eli yhteistalouden tulee olla jatkunut ennen edunjättäjän kuolemaa vähintään viisi vuotta.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Eva Aalto, p. 0295 163 125, [email protected]

Sivun alkuun