Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Muuntohuumeiden kieltämistä halutaan selkeyttää

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.12.2014 13.57
Tiedote
Hallitus esittää, että uudet huumaantumistarkoituksessa käytettävät aineet eli niin sanotut muuntohuumeet kiellettäisiin jatkossa sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

Tähän asti muuntohuumeet on määritelty lääkelain mukaisiksi lääkkeiksi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) lääkeluettelosta muuntohuumeita siirrettäisiin asetukseen noin 150.

Uudella menettelyllä voitaisiin ottaa nykyistä paremmin huomioon myös se, että joillain aineilla voisi olla laillisia käyttötarkoituksia. Kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä psykoaktiivisia aineita saisi esityksen mukaan tuoda maahan ja varastoida ilmoituksen tekemisen jälkeen tutkimustoimintaa tai teollista elinkeinotoimintaa varten.

Esityksen mukaan muuntohuumeet määriteltäisiin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi. Kuten tälläkin hetkellä, aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen ja luovuttaminen olisivat jatkossakin kiellettyjä. Kiellon rikkomisesta voitaisiin tuomita rikoslain nojalla sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi.  

Hallitus antoi huumausainelain muuttamista koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 4. joulukuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 02951 63341Muualla palvelussamme

Huumausainepolitiikka

]]>
Sivun alkuun