Hyppää sisältöön
Media

Toinen sikainfluenssaan liittyvä kuolema Suomessa, rokotukset jatkuvat

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2009 15.03
Tiedote -

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö tiedottavat

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on maanantai-iltana kuollut 8-vuotias lapsi, jonka laboratorionäytteestä on osoitettu sikainfluenssavirus. Lapsella ei ollut influenssan komplikaatioille altistavia perussairauksia. Kyseessä on toinen sikainfluenssaan liittyvä kuolemantapaus Suomessa.

Varmistettujen influenssa A (H1N1)v - (nk. sikainfluenssa) löydösten määrä on yli tuplaantunut viime viikkoina. Tartunnat lähtivät lisääntymään lokakuun alusta. Suurin osa tuoreista löydöksistä on Pohjois-Suomesta, mutta niitä on ilmaantunut lisääntyvästi myös muualle Suomea. Suomessa on varmistettu kaikkiaan 1 213 influenssa A(H1N1)v -tartuntaa. Todellinen sairastuneiden määrä on moninkertainen, sillä murto-osassa otetaan laboratoriokoe. Epidemia on alkanut useissa Euroopan maissa.

Suomessa sikainfluenssaepidemiaan on varauduttu hyvin. Valtaosalla väestöä tauti muistuttaa tavallista kausi-influenssaa. Sikainfluenssan sairastuvuus on kausi-influenssaa suurempi. Nuorilla ja nuoremmissa ikäryhmissä esiintyy vaikeita tautimuotoja tavallista kausi-influenssaa useammin.

Suomessa jaettu jo yli 500 000 rokoteannosta

Tällä hetkellä Suomeen on jaettu jo puoli miljoonaa sikainfluenssarokotetta, joiden antamisella pystytään parantamaan terveydenhuollon toimivuutta epidemiatilanteessa, hidastamaan sikainfluenssan leviämistä ja estämään influenssatartuntoja.

A(H1N1)v -influenssa (nk. sikainfluenssa) rokotukset ovat käynnissä koko maassa. Monin paikoin rokotetaan raskaana olevia ja jo riskiryhmiäkin. Kuuden kuukauden ikäisten ja vanhempien lasten rokotukset käynnistyvät raskaana olevien ja riskiryhmien jälkeen. Kunnat tiedottavat aikatauluista asukkailleen.

Rokotukset tapahtuvat tietyssä järjestyksessä, koska rokotetta saadaan Suomeen erissä. Samaan aikaan sikainfluenssarokotusten kanssa ovat käynnissä kausi-influenssarokotukset. Kausi-influenssan rokotuskohderyhmät poikkeavat sikainfluenssan rokotekohderyhmistä.

Maailman terveysjärjestö suosittelee Suomessa käytettävää rokotetta

Suomessa käytettävä sikainfluenssarokote on hyväksytty käyttöön Euroopan lääkevirastossa EMEA:ssa, ja Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee rokotteen käyttöä. Rokotteen tehosteainetta eli adjuvanttia on tutkittu jo ennen kuin sen käyttöä on alettu harkita rokotteissa. Suomeen ostettujen rokotteiden tehosteaine ei ole uusi keksintö, sillä samankaltaista tehosteainetta sisältävää kausi-influenssarokotetta on käytetty jo vuodesta 1997 yli 40 miljoonaa annosta.

Sikainfluenssa on kiistatta ollut raskaana oleville vaarallisempi kuin muille samanikäisille naisille. Taudin estäminen on mahdollista rokotteella. Lisäksi etenkin loppuraskauden rokotus suojaa syntyvää vauvaa, jota itseään ei voida rokottaa.

Rokote voi aiheuttaa samantyyppisiä haittavaikutuksia kuin kausi-influenssarokotukset. Rokotuskohdan kipeytyminen on hyvin yleistä. Osalla rokotetuista ilmenee lisäksi päänsärkyä, lihas- ja nivelkipua sekä lämmönnousua. Haittavaikutukset menevät ohi päivässä tai parissa.

Suomessa käytettävä sikainfluenssarokote on "täsmärokote": virus ei ole ehtinyt muuntua puoli vuotta sitten rokotteeseen tehdyn virusvalinnan jälkeen. Rokotteen tehon odotetaan olevan hyvän, noin 90 prosenttia.

Lisätietoja

Tutkimusprofessori Petri Ruutu, THL, puh. 020 610 8670
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. 09 160 74030
Johtaja Tapani Melkas, STM, puh. 09 160 73886
Ylilääkäri Terhi Kilpi, THL, puh. 020 610 8678
Erikoistutkija Tuija Leino, THL, puh. 020 610 8787
Erikoistutkija Rose-Marie Ölander, THL, puh. 020 610 8328 (rokotteiden jakelu)
Infektiolääkäri Ulla Kaukoniemi, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, puh. 0400 210 411Muualla palvelussamme

Influenssa A(H1N1)v

Muualla verkossa Sikainfluenssa - virallinen tietopaketti (THL)
Sivun alkuun