Hyppää sisältöön
Media

Suomalaisen asiantuntijaryhmän kannanotto eturauhassyövän seulontaan valmistunut

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.5.2023 9.33
Tiedote 70/2023

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2022 ehdotuksen uusista suosituksista syöpäseulontojen kehittämiseksi EU-jäsenvaltioissa. Komissio esitti nykyisten seulontaohjelmien kehittämistä ja suositteli muun muassa eturauhassyövän ja keuhkosyövän seulontaohjelmien käynnistämistä tietyin edellytyksin.

Seulonnat, kuten muukin terveydenhuolto, kuuluvat EU:ssa kansalliseen päätösvaltaan. Suomessa tarvitaan yhteinen, ajantasainen näkemys Suomen väestötasoisten seulontaohjelmien kehittämisestä. 

Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ohjeistaa ja seuraa syöpäseulontojen käynnistämistä, toteutusta ja kehittämistä sekä tekee ehdotuksia ja avustaa asiantuntemuksellaan sosiaali- ja terveysministeriötä syöpäseulontoihin liittyvien lakien ja asetusten valmistelussa. Syöpäseulontojen ohjausryhmä käynnisti vuonna 2022 asiantuntijaryhmän eturauhassyövän seulonnan arvioimiseksi. 

Epidemiologian professori Anssi Auvisen johdolla työskennelleen monialaisen asiantuntijaryhmän raportti on nyt valmistunut. Ryhmä kävi läpi kertynyttä tieteellistä näyttöä ja arvioi mahdollisen seulontaohjelman vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta suomalaisessa väestössä.

Eturauhassyövän seulonta pelkällä PSA-testillä alentaa kuolleisuutta mutta johtaa tarpeettomiin diagnooseihin. Seulonnan hyötyjen ja haittojen tasapaino on epäsuotuisa merkittävän ylidiagnostiikan takia. Magneettikuvausta hyödyntävän seulonnan hyödyistä ja haitoista ei ole vielä näyttöä. 

Asiantuntijaryhmä ei suositellut eturauhassyövän seulonnan käynnistämistä Suomessa tieteelliseen näyttöön liittyvän epävarmuuden ja palvelujärjestelmältä vaadittavien resurssien saatavuushaasteiden takia.

Modernia magneettikuvausta hyödyntävä seulonta ilmeisesti vähentää ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa verrattuna PSA-seulontaan, mutta sen vaikuttavuudesta ei vielä ole tutkimusnäyttöä tai -tietoa. Laajin asiaa koskeva tutkimus on käynnissä Suomessa, mutta sen lopullisia tuloksia joudutaan odottamaan vielä vuosia.

Asiantuntijaryhmän raportti

Lisätietoja

työryhmän puheenjohtaja Anssi Auvinen, [email protected], p. 040 190 1640
kansallisen syöpäseulontojen ohjausryhmän puheenjohtaja Annika Auranen, [email protected], p. 050 470 4454
lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, STM, [email protected], p. 029 516 3014
 

Sivun alkuun