Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mattila tarttumattomien tautien konferenssiin Montevideoon

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2017 13.04
Tiedote 141/2017

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila osallistuu Maailmanterveysjärjestö WHO:n järjestämään tarttumattomien tautien korkean tason konferenssiin Montevideossa 18.–20. lokakuuta.

Konferenssin aiheena ovat tarttumattomien tautien ehkäisy ja se miten varmistetaan että poliittiset toimet koskien tautien ehkäisyä ovat samansuuntaisia haluttujen tavoitteiden kanssa.

Tarttumattomiin sairauksiin kuuluvat valtimosairaudet, syöpäsairaudet, diabetes ja krooniset keuhkosairaudet. Suomi on pitkään edistänyt lähestymistapaa, jossa terveys huomioidaan kaikessa päätöksenteossa.

Suomessa on myös onnistuttu vähentämään ihmisten kuolleisuutta ja sairastuvuutta keskeisiin kansantauteihin merkittävästi. Tämä on tehnyt Suomesta mallimaan tarttumattomien tautien ehkäisyssä myös kansainvälisesti. Ministeri Mattila toimii yhtenä konferenssin kolmesta puheenjohtajasta yhdessä Uruguayn ja Venäjän terveysministerien kanssa.

Vuonna 2015 maailmassa kuoli noin 40 miljoonaa ihmistä tarttumattomiin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, erilaisiin syöpiin ja kroonisiin hengityselinsairauksiin. Yli kolmannes kuolemista ovat ennenaikaisia. Tarttumattomiin tauteihin liittyvän ennenaikaisen kuolleisuuden vähentäminen on myös yksi YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteita.

Kroonisia sairauksia aiheuttavat mm. tupakointi, alkoholin liikakäyttö, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta. Riskitekijät ovat ehkäistävissä ja ne ovat samoja sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa.

Tarttumattomien tautien seurantaa käsitellään YK:n yleiskokouksessa 2018 ja WHO toivoo saavansa Montevideon kokouksesta valtuutuksen uusille avauksille liittyen tautien ehkäisyyn ja hallintaan. Tarttumattomia tauteja ehkäistään parhaiten poliittisilla ja yhteiskunnallisilla päätöksillä, joilla luodaan elinympäristöjä, joissa ihmisten on helppo tehdä terveellisiä valintoja.

Suomi on tukenut WHO:n aloitetta. Suomi on korostanut globaalissa keskustelussa terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn merkitystä.

Lisätietoja

ylitarkastaja Satu Leino, STM, [email protected], p. +358 2951 63428

Sivun alkuun