Hyppää sisältöön
Media

Lasten lihavuus EU:n terveysministerien agendalla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2017 16.20
Tiedote 40

Lasten lihavuuden ehkäisystä ja hiv:n ja aids:in vastaisista toimista keskustellaan EU:n epävirallisessa terveysministerien kokouksessa. Suomea edustaa Maltalla 19.–20. maaliskuuta pidettävässä kokouksessa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula.

Lasten lihavuuden ehkäisy on yksi teemoista, joita Malta pitää tärkeänä EU-puheenjohtajuuskaudellaan. Lasten lihavuuden pysäyttämiseen tarvitaan toimia niin kansallisella kuin EU-tasollakin. Suomessa lasten lihomista ehkäistään muun muassa neuvolajärjestelmällä sekä hyvin järjestetyillä päiväkoti- ja kouluruokailulla. Suomi esittelee kokouksessa näitä koskevia hyviä käytäntöjään.

EU:n puheenjohtajamaa Malta esittää kokouksessa hyväksyttäväksi hiv- ja aidsjulistuksen. Julistuksella EU-maat haluavat vastata YK:n asettamaan tavoitteeseen lopettaa hi-viruksen leviäminen vuoteen 2030 mennessä. Tämä edellyttää hivin ja aidsin vastaisten toimien tehostamista tulevien viiden vuoden aikana, sekä resurssien huomattavaa lisäämistä erityisesti taudin ennaltaehkäisyyn.

Hiv ja aids-tilanne on Euroopassa yleisesti ottaen hyvä, mutta alueellisia erot ovat suuria. Uusia tartuntoja raportoidaan eniten Itä-Euroopassa. Suomi pitää tärkeänä että EU tukee jäsenmaita, joissa hiv ja aids-tilanne on vaikein. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan Suomessa tartunnan saa joka vuosi noin 150–180 henkilöä.

EU:n terveysministerit keskustelevat myös rajat ylittävästä yhteistyöstä lääkkeiden ja terveysteknologian yhteishankinnoissa sekä yhteistyöstä terveydenhuollon henkilöstön koulutuksessa. Kokouksen aikana ministeri Rehulalla on kahdenvälisiä tapaamisia mm. terveyskomissaari Vytenis Andriukaitisin sekä Ruotsin terveysministeri Gabriel Wikströmin kanssa.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Sari Vuorinen p. +358 50464  9847

Sivun alkuun