Hyppää sisältöön
Media

Eläkejärjestelmien yhdistämistä selvittäneen työryhmän loppuraportti julkaistu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2022 10.20
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö asettivat elokuussa 2019 työryhmän, jonka tehtävänä oli valmistella ehdotus kunnallisen eläkejärjestelmän ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän yhdistämisestä eläkejärjestelmien erillisyyttä tarkastelleen työryhmäraportin ehdotusten pohjalta. Työryhmä ei löytänyt sellaista ratkaisua, jonka kaikki työryhmässä mukana olleet olisivat hyväksyneet. 

Työryhmän työskentely päättyi vuoden 2021 lopussa ja loppuraportti on nyt julkaistu.

Työryhmä teki kahden vuoden ajan laajaa selvitystyötä. Työryhmällä oli myös useita alatyöryhmiä, jotka selvittivät yhdistämiseen liittyvää juridiikkaa, rahoituskysymyksiä ja rahoituksen teknisiä kysymyksiä sekä etuuksiin, julkiseen talouteen ja kilpailuun liittyviin kysymyksiä. Työryhmän tekemä selvitystyö on keskeisiltä osin koottu loppuraporttiin.

Rahoituksen osalta valmistelussa oli tärkeää kustannusneutraalius, kokonaisriskien minimoiminen ja kokonaiskustannusten hallinta. Kustannusneutraaliuden toteuttaminen osoittautui kuitenkin erittäin vaikeaksi asiaksi. Sellaista rahoitusmallia, jonka kaikki työryhmän jäsenet olisivat voineet hyväksyä, ei löydetty. 

Molempien eläkejärjestelmien rahoitus on edelleen turvattu, vaikka eläkejärjestelmiä ei nyt yhdistetä.

Lisätietoja

osastopäällikkö, ylijohtaja Heli Backman, työryhmän puheenjohtaja, STM, p. 0295 163 668
osastopäällikkö, ylijohtaja Jani Pitkäniemi työryhmän varapuheenjohtaja, VM, p. 0295 530 494

Sivun alkuun