Hyppää sisältöön
Media

Valtio perustaa kaupallisen rokotetutkimusyhtiön – THL:n kaupalliset rokotetutkimukset erilliseen osakeyhtiöön

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2020 13.39
Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen riippumattomuutta rokotehankintoja koskevissa päätöksissä vahvistetaan siirtämällä laitoksen kaupallisiin rokotetutkimuksiin liittyvät toiminnot erilliseen osakeyhtiöön. Myös Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen on tarkoitus liittyä osaksi uutta rokotetutkimusyhtiötä.

Lain taustalla on oikeuskanslerin toukokuussa 2019 antamaan päätös, jonka mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupalliset rokotetutkimuspalvelut ja rokotteiden hankinta tulisi selkeämmin erottaa toisistaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisissa rokotetutkimustehtävissä oleva henkilöstö
siirtyy tulevan osakeyhtiön palvelukseen. Perustettavaan yhtiöön siirrettävät kaupalliset rokotetutkimuspalvelut eivät sisällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lakisääteisiä tehtäviä. Muutoksilla ei myöskään ole henkilöstövaikutuksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotehankinnoista ja rokoteohjelmasta vastaavalle terveysturvallisuusosastolle. 

Perustettava yhtiö on valtion erityistehtäväyhtiö ja sen omistajaohjauksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Valtio merkitsee osakeyhtiötä perustettaessa enemmistön sen osakkeista. Vähemmistöosuuden osakekannasta merkitsisi Tampereen korkeakoulusäätiö, joka luovuttaisi yhtiöön Tampereen rokotetutkimuskeskuksen kliiniset rokotetutkimustoiminnot. Valtioneuvoston yleisistunto päättää valtion osalta ja Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus omalta osaltaan yhdessä sovitusti yhtiön perustamiseen liittyvistä asioista

Osakeyhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa alkuvuoden 2021 aikana.

Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kaupallisten rokotetutkimuspalvelujen yhtiöittämisestä tulee voimaan 1.1.2021.

Lisätietoja: 

hallitussihteeri Mari Laurén-Häussler, p 0295 163762 
erityisasiantuntija Niina Kiviaho, p. 0295 163 009
 

Sivun alkuun