Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: EU-yhteishankintasopimukseen liittyminen viivästyi valmisteluvastuun epäselvyyden vuoksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.4.2020 18.59
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriössä hallintoylijohtaja Jaana Koski on selvittänyt, miksi Suomen liittyminen EU-yhteishankintaa koskevaan puitesopimukseen (Joint Procurement Agreement, JPA) viivästyi. Selvityksen mukaan viivästymisen aiheutti valmisteluvastuun epäselvyys virkamiesten kesken. Tämä ei johtunut kenestäkään yksittäisestä virkamiehestä.

Samalla hallintoylijohtaja selvitti, miksi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosella ei ollut tietoa siitä, että Suomi ei ehtinyt ensimmäisiin yhteishankintoihin. Selvityksen mukaan ministeri Pekosella oli perusteltu käsitys, että puitesopimuksen valmistelu etenee nopeasti. EU-yhteishankintoihin osallistuminen edellyttää puitesopimukseen liittymistä. Koska EU-hankinnat eivät lääkkeitä ja rokotteita lukuun ottamatta kuulu ministeri Pekosen vastuulle, ei hänellä ollut tarkempaa tietoa yhteishankintojen aikataulusta eikä hänellä ollut syytä epäillä, etteikö Suomi olisi voinut ehtiä avoinna oleviin hakuihin.

EU-puitesopimuksen perusteella tehtävä yhteishankinta on yksi mahdollisuus hankkia mm. koronaviruspandemiassa tarvittavia suojavarusteita. Sen kautta ei kuitenkaan saada ratkaisua akuuttiin suojavarustepulaan, koska tuotteiden toimitusajat EU-yhteishankinnoissa näyttävät olevan pitkät.

Lisätietoja

hallintoylijohtaja Jaana Koski, haastattelupyynnöt [email protected]

Sivun alkuun