Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tupakan välittäminen alaikäisille rikokseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2010 11.21
Tiedote -

Uudessa tupakkalaissa rajoitetaan tupakkatuotteiden esilläpitoa ja saatavuutta erityisesti lasten ja nuorten arkiympäristössä. Tupakkalain tavoitteena on tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa. Laki tulee voimaan 1. lokakuuta 2010.

Lokakuun alusta lähtien tupakkatuotteita ja tupakointivälineitä ei saa myydä, välittää tai muuten luovuttaa alle 18-vuotiaalle. Kielto koskee kauppojen lisäksi yksityishenkilöitä. Yhdenkin savukkeen myyminen alaikäiselle on tupakan myyntirikos, josta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Alle 18-vuotias ei saa myöskään pitää hallussa tai tuoda maahan tupakkaa. Maahantuonnista voidaan tuomita sakkorangaistus, mutta hallussapidosta ei ole säädetty rangaistusta. Nuoren hallussa olevia tupakkatuotteita ei voida myöskään takavarikoida.

Tupakointi on kielletty lasten ja nuorten käytössä olevissa tiloissa, kuten päiväkodeissa, oppilaitoksissa ja oppilaitosten ulkoalueilla. Tupakoida ei saa enää myöskään perhepäivähoitopaikoissa, asuinkiinteistöjen yhteisissä sisätiloissa ja ulkona järjestettävien tilaisuuksien katsomoissa.

Laissa kielletään lisäksi nuuskan maahantuonti, myynti ja muu luovutus. Omaan käyttöön nuuskaa saa tuoda enintään 30 kappaletta 50 gramman rasioita, mutta lahjaksi sitä ei saa enää tuoda. Nuuskan tilaaminen internetistä on kiellettyä.

Esilläpitokielto voimaan 2012

Tupakkatuotteiden esilläpitokielto vähittäismyyntipaikoissa tulee voimaan vuoden 2012 alusta. Tupakkatuotteita tai niiden tavaramerkkejä ei saa silloin enää pitää myyntipaikoissa näkyvillä. Asiakkaalle voidaan pyynnöstä näyttää kuvasto tai antaa mukaan hinnasto myynnissä olevista tuotteista. Samana vuonna tiukentuvat myös hotellihuoneiden tupakointirajoitukset siten, että hotellihuoneista korkeintaan yksi kymmenestä on tarkoitettu tupakoitsijoille. Tupakkatuotteiden myynti automaateista kielletään vuoden 2015 alusta.

Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM, p. 09 160 73787, [email protected]
ylitarkastaja Reetta Siukola, STM, p. 09 160 73231, [email protected]Muualla palvelussamme

Tupakoinnin vähentämispolitiikka

Muualla verkossa

Ohjeet ulkona järjestettäviä tilaisuuksia sekä asuinyhteisöjä koskevista tupakointikielloista (Valvira)

Tupakkalaki 693/1976 (Finlex)

Tupakkalaki ja tupakkavero (THL) 

 

 

Sivun alkuun