Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Lisdeksamfetamiini luokitellaan huumausaineeksi

Sosiaali- ja terveysministeriö
16.5.2013 10.22
Tiedote -

Uusi lisdeksamfetamiini -niminen lääkeaine luokitellaan Suomessa huumausaineeksi. Uutena aineena lisdeksamfetamiini ei ole YK:n huumausainevalvonnan piirissä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Brasiliassa se on jo luokiteltu huumausaineeksi.

Lisdeksamfetamiinia sisältävät lääkevalmisteet on tarkoitettu tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD) hoitoon yli 6-vuotiaille lapsille. Väärinkäytettynä aine aiheuttaa samanlaisia haittoja kuin amfetamiini. Jatkossa lisdeksamfetamiinin valmistus, maahantuonti, myynti, hallussapito ja käyttö ovat huumausainelain mukaisesti kiellettyjä, paitsi lääkinnällisissä sekä tutkimus- ja valvontatarkoituksissa.

Valtioneuvosto antoi torstaina 16. toukokuuta asetuksen huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista annetun valtioneuvoston asetuksen liitteen muuttamisesta. Asetus tulee voimaan 20. toukokuuta 2013.

Kesäkuussa 2011 voimaan tulleen huumausainelain muutoksen myötä uudet terveydelle vaaralliset aineet voidaan määritellä huumausaineiksi kansallisesti. Aikaisemmin päätökset tehtiin YK:n tai EU:n tasolla.

Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 02951 63341, [email protected]Muualla palvelussamme

Huumausainepolitiikka

Sivun alkuun