Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Opas lapsenhuoltolain mukaisen sosiaalilautakunnan selvitysten laatimiseksi on valmistunut

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.2.2022 15.13
Uutinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen muodostama työryhmä on saanut valmiiksi oppaan, jonka tehtävänä on tuottaa valtakunnallista ohjeistusta tuomioistuimille annettavan sosiaalilautakunnan selvityksen laatimista varten.

Erotilanteessa vanhempien on mahdollista tehdä tuomioistuimelle hakemus yhteisen lapsen huollon ja tapaamisoikeuden vahvistamiseksi. Tuomioistuin voi pyytää lapsen asuinkunnan sosiaaliviranomaisilta selvitystä lapsen olosuhteista päätöksen tueksi. Selvityksen tarkoituksena on antaa tuomioistuimelle tietoja perheen tilanteesta, lapsen elinolosuhteista ja muista asian ratkaisemiseen vaikuttavista seikoista. Vuoden 2023 alusta selvitysvastuu siirtyy hyvinvointialueille.

Työryhmän laatiman oppaan tarkoituksena on tukea ammattilaisia selvitystyön tekemisessä ja työn kehittämisessä. Opas pyrkii tarjoamaan tutkittuun tietoon perustuvia työvälineitä ja konkreettista tukea selvitystyön eri vaiheisiin. Opas sisältää ohjeistusta myös väkivallan huomioimiseen osana selvitystyötä.

Nyt julkaistun oppaan lisäksi THL laatii vuosien 2022–2023 aikana oppaan ja koulutuskokonaisuuden vaativista erotilanteista ja eron jälkeisestä väkivallasta osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa.

Lisätietoja:

Sosiaalineuvos Marjo Malja, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected], p. 029 516 3581
Kehittämispäällikkö Martta October, terveyden ja hyvinvoinnin laitos, [email protected], p. 029 524 7710
Erityisasiantuntija Jaana Tervo, terveyden ja hyvinvoinnin laitos, [email protected], p. 029 524 8111

Sivun alkuun