Hyppää sisältöön
Media

Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueista voimaan maaliskuussa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2022 14.10
Tiedote
Tyylitelty Suomen kartta

Hyvinvointialueiden kuulumisesta yhteistyöalueisiin on säädetty tänään valtioneuvoston istunnossa. Valtioneuvoston istunnossa 27.1.2022 annetulla asetuksella säädetään hyvinvointialueiden kuulumisesta yhteistyöalueisiin siten, että yliopistollista sairaalaa ylläpitävät hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä kuuluvat kukin eri yhteistyöalueeseen.  Yhteistyöalueet ovat Etelä-, Itä-, Länsi-, Pohjois- ja Sisä-Suomen yhteistyöalueet. Asetus tulee voimaan 1.3.2022. 

Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä ja yhteistyötä varten on viisi yhteistyöaluetta. Yhteistyöalueiden nimet määräytyvät ilmansuuntien mukaisesti. Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet kattavan yhteistyöalueen nimi on Sisä-Suomen yhteistyöalueet.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukaan yhteistyöalueiden on oltava maantieteellisesti yhtenäisiä. Lisäksi alueiden tulee olla sosiaali- ja terveydenhuollon tuottamisen, asiakas- ja potilasturvallisuuden sekä palvelujen saavutettavuuden kannalta toiminnallisia kokonaisuuksia.

Ehdotettu aluejako vastaa voimassa olevaa erityisvastuualuejakoa, josta säädetään erikoissairaanhoitolain perusteella valtioneuvoston asetuksella erityistason sairaanhoidon erityisvastuualueista (156/2017). Yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden tulee sote-järjestämislain mukaan laatia hyvinvointialueiden yhteistyösopimus, jonka sisällöstä säädetään laissa. Asetus tulee voimaan maaliskuun alusta 2022. 

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu [email protected], p. 0295 163 463

Sivun alkuun