Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Saarikko: Grunden för de framtida kostvalen läggs i barndomen

Social- och hälsovårdsministeriet
28.11.2017 12.10
Pressmeddelande 178/2017

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko utmanar livsmedelsindustrin och handeln att utveckla bättre och hälsosammare produkter för barn. ”Det behövs ett bra urval av hälsosamma produkter som smakar gott och är särskilt lämpade för barn. Detta är viktigt, eftersom grunden för de framtida kostvalen läggs i barndomen”, betonade Saarikko när hon talade vid evenemanget Terveellisempää lapsille (Hälsosammare för barnen), som ordnades av S-gruppen den 28 november.

”En del familjer behöver mer stöd än andra för att kunna fylla tallrikarna med mat som både smakar gott, ser inbjudande ut och är bra för hälsan. Här har handeln ett ansvar bl.a. när det gäller placeringen av produkterna i butikerna”, påpekade Saarikko.

Saarikko påminner om att arbetet för goda kostvanor bland barn pågår hela tiden. Redan nu finns skolmatsrekommendationen ”Vi äter och lär tillsammans”, och en särskild rekommendation för småbarnspedagogiken är under arbete. Saarikko uppmanar också beslutsfattare som ansvarar för upphandling att bekanta sig med näringsrekommendationerna och använda sig av dem till fullo.

Ytterligare information:

Riikka Pirkkalainen, specialmedarbetare, tfn 040 539 5090

Tillbaka till toppen