Hoppa till innehåll
Media

Finlands internationella jämställdhetspris går till kampen mot våld mot kvinnor

social- och hälsovårdsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.11.2021 16.33
Pressmeddelande

Finlands regering delar nu för tredje gången ut det internationella jämställdhetspriset. Årets pristagare är We Will Stop Femicide Platform, en organisation som utför banbrytande arbete mot våld mot kvinnor i Turkiet och vars arbete är relevant över hela världen.

Finlands statsminister Sanna Marin överlämnade priset på 300 000 euro till Gülsüm Önal, grundare, ordförande och representant för We Will Stop Femicide Platform, och Fidan Ataselim, organisationens grundare och generalsekreterare, i Tampere den 22 november 2021.

– Att främja jämställdhet över hela världen kräver effektiva handlingar och beslutsamt arbete. Det internationella jämställdhetspriset uppmärksammar och ökar medvetenheten om detta arbete och bidrar också till att främja jämställdhet globalt, säger Sanna Marin. Världsekonomiskt forums index visar att Finland är världens näst bästa land i fråga om jämställdhet.

– Med detta pris visar vi jämställdhetens roll som själva grunden för en hållbar utveckling, men också att mycket arbete återstår, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Utmärkelsen till We Will Stop Femicide Platform skapar en möjlighet att främja en bred offentlig diskussion som når bortom Turkiets gränser.

– Jämställdhet och kvinnors och flickors lika rättigheter är en viktig del av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Priset är ett sätt att visa vårt starka stöd för modiga människorättskämpar som strävar efter att förverkliga kvinnors rättigheter och bekämpa våldet mot kvinnor. Genom att tilldela utmärkelsen till We Will Stop Femicide Platform ville juryn uppmärksamma spridningen av våld mot kvinnor som har ökat drastiskt i alla länder under Covid-pandemin. Juryn uppmärksammar också organisationens modiga arbete med att främja Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, mer känd som Istanbulkonventionen, som är det viktigaste internationella rättsliga instrumentet för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Dessutom har plattformens arbete universell betydelse eftersom våldet mot kvinnor är ett allvarligt problem överallt, även i Finland, säger Eva Biaudet, riksdagsledamot och ordförande för IGEP.

We Will Stop Femicide Platform har kämpat för att få ett stop på mord på kvinnor och värna om kvinnors skydd från våld sedan 2010. Organisationen ger rättshjälp till kvinnor som behöver skydd mot våld, engagerar sig i fall av våld mot och mord på kvinnor genom sina advokater och företrädare, stöder mördade kvinnornas familjer och driver på förändringar i lagstiftningen för att skydda kvinnor.

Tack vare organisationens arbete har det blivit svårare att undgå straff och avskräckande domar har uppnåtts.

– Vi har gjort vad som måste göras och vad alla borde göra. Det faktum att kampen i vårt land har uppmärksammats av det internationella samfundet ger oss stor styrka och glädje. Att priset kommer från ett land som Finland som främjar kvinnors rättigheter är också en källa till stolthet, säger Gülsüm Önal och Fidan Ataselim från We Will Stop Femicide Platform.

Över 400 nomineringar från hela världen lämnades in till juryn under den öppna nomineringsperioden. Finlands regering fattade sitt beslut på grundval av ett förslag från en oberoende internationell jury.

Juryn bestod av Eva Biaudet (ordföranden), riksdagsledamot (Finland); Bella Forsgrén riksdagsledamot (Finland); Dean Peacock, direktör för Women's International League for Peace and Freedoms initiativ för att konfrontera militariserad maskulinitet (Sydafrika); Matti Vanhanen, riksdagsledamot (Finland); samt ambassadör Melanne Verveer, verkställande direktör för Georgetown Institute for Women, Peace and Security vid Georgetown University (Förenta staterna).

År 2017 utdelades Finlands regerings internationella jämställdhetspris till Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hon gav prispengarna till en nigeriansk organisation som arbetar för att stoppa våld i hemmet. Organisationen använder prispengarna till att bygga en fristad för kvinnor.

År 2019 gick priset till den globala kvinnorättsorganisationen Equality Now, en global ideell organisation som har lyckats ändra diskriminerande lagar och föråldrade förfaranden i flera länder.

Mer information


Pirita Ruokonen, specialmedarbetare till statsministern, [email protected]
Sami Siltanen, projektkoordinator, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]
Melek Arı, presskoordinator, tfn: +90 533 455 8754, [email protected]

Tillbaka till toppen