Hyppää sisältöön
Media

Suomen kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.11.2021 16.33
Tiedote 359/2021

Valtioneuvosto jakoi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon nyt kolmannen kerran. Tänä vuonna palkinto menee We Will Stop Femicide Platform -organisaatiolle, joka tekee uraauurtavaa työtä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi Turkissa ja jonka työllä on merkitystä globaalisti.

Pääministeri Sanna Marin antoi 300 000 euron suuruisen palkinnon We Will Stop Femicide Platformin pääedustaja Gülsüm Önalille ja pääsihteeri Fidan Ataselimille, jotka molemmat ovat alustan perustajia. Palkinto jaettiin 22.11.2021 Tampereella. 

"Sukupuolten tasa-arvon edistäminen koko maailmassa vaatii tehokkaita toimia ja määrätietoista työtä. Kansainvälinen tasa-arvopalkinto antaa tunnustusta tälle työlle ja lisää tietoisuutta siitä. Se myös auttaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa globaalisti", sanoo Sanna Marin. World Economic Forum -indeksin mukaan Suomi on sukupuolten tasa-arvossa maailman toiseksi paras maa.

"Tällä palkinnolla korostamme sukupuolten tasa-arvon asemaa vastuullisen kehityksen kulmakivenä, mutta tehtävää on vielä paljon", sanoo Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

We Will Stop Femicide Platformin palkitseminen antaa mahdollisuuden synnyttää keskustelua laajasti Turkin rajojen ulkopuolellakin.

"Sukupuolten tasa-arvo sekä naisten ja tyttöjen oikeudet ovat tärkeä osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Palkinto on yksi tapaa osoittaa vahvaa tukeamme rohkeille ihmisoikeuksien puolustajille, jotka pyrkivät tekemään naisten oikeuksista totta ja taistelevat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Palkitsemalla We Will Stop Femicide Platformin palkintoraati halusi kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvan väkivallan vitsaukseen, joka on lisääntynyt dramaattisesti kaikissa maissa COVID-pandemian aikana", sanoo Eva Biaudet, kansanedustaja ja kansainvälisen tasa-arvopalkinnon palkintoraadin puheenjohtaja.

"Raati antaa tunnustusta myös organisaation rohkealle työlle edistääkseen Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta, joka tunnetaan paremmin Istanbulin sopimuksena. Se on tärkein kansainvälinen oikeudellinen väline naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi ja puuttumiseksi. Organisaation työllä on yleismaailmallistakin merkitystä, sillä naisiin kohdistuva välivalta on vakava ongelma kaikkialla, myös Suomessa," hän jatkaa.

We Will Stop Femicide Platform on tehnyt työtä vuodesta 2010 lopettaakseen naismurhat ja taatakseen naisten suojaamisen välivallalta. Organisaatio tarjoaa oikeudellista apua naisille, jotka haluavat olla turvassa väkivallalta, on asianajajineen ja edustajineen mukana oikeustapauksissa, joissa naisiin on kohdistunut väkivaltaa tai heitä on murhattu, tukee murhattujen naisten perheitä sekä ajaa muutoksia lainsäädäntöön naisten suojelemiseksi.

Organisaation toiminnan ansiosta rangaistusten lieventäminen on käynyt entistä vaikeammaksi ja tapauksista on saatu tuomioita, jotka toimivat varoituksena muille.

"Olemme tehneet sen, mikä on tehtävä ja mitä kaikkien pitäisi tehdä. Se, että taistelumme maassamme on huomattu kansainvälisessä yhteisössä, antaa meille voimaa ja tekee meidät onnelliseksi. Palkinnon saaminen Suomen kaltaisesta, naisten oikeuksia edistävästä maasta on meille ylpeyden aihe", sanovat Gülsüm Önal ja Fidan Ataselim We Will Stop Femicide Platformista.

Yli 400 ehdotusta palkinnon saajasta tuli arvioitavaksi eri puolilta maailmaa hakuaikana. Valtioneuvosto teki päätöksensä palkinnon saajasta itsenäisen, kansainvälisen palkintoraadin ehdotuksen pohjalta.

Palkintoraatiin kuuluivat Eva Biaudet (palkintoraadin puheenjohtaja) kansanedustaja; Bella Forsgrén, kansanedustaja; Dean Peacock, johtaja Naisten kansainvälisen rauhan ja vapauden liiton (WILPF) hankkeessa mieheyden militarisoinnin haastamiseksi (Etelä-Afrikasta); Matti Vanhanen, kansanedustaja; sekä suurlähettiläs Melanne Verveer, Georgetownin yliopiston Naiset, rauha ja turvallisuus -instituutin pääjohtaja (Yhdysvallat).

Vuonna 2017 kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Hän ohjasi palkintorahan nigeriläiselle perheväkivallan vastaista työtä tekevälle järjestölle, joka rakentaa varoilla turvakotia.

Vuonna 2019 palkinnon sai Equality Now, globaali voittoa tavoittelematon organisaatio, joka ajaa naisten oikeuksia ja on onnistunut muuttamaan syrjiviä lakeja ja luutuneita käytäntöjä eri maissa.
 

Lisätietoja

pääministeri Marinin erityisavustaja Pirita Ruokonen, [email protected]
projektikoordinaattori Sami Siltanen, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected] lehdistökoordinaattori Ms. Melek Arı, We Will Stop Femicide Platform, p. +90 533 455 8754, [email protected]

Sivun alkuun