Hoppa till innehåll
Media

EU:s socialministrar diskuterar samordning av de sociala trygghetssystemen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.3.2017 8.44
Pressmeddelande 31

EU:s råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO) sammanträder den 3 mars i Bryssel. I rådet behandlas bl.a. samordningen av de sociala trygghetssystemen i Europeiska unionens medlemsländer och den europeiska planeringsterminen. Finlands representant vid mötet är social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila.

I rådet diskuteras medlemsländernas synpunkter på kommissionens förslag om samordning av rättigheterna till social trygghet i EU-länderna. I första hand gäller detta de personer som rör sig mellan länderna.

Genom kommissionens förslag vill man underlätta arbetskraftens rörlighet inom unionen samtidigt som man säkerställer att rörliga arbetstagare och skattebetalare behandlas rättvist. Syftet med samordningen av de sociala trygghetssystemen är också att förbättra myndighetssamarbetet mellan länderna.

Finland anser att kommissionens förslag är en balanserad helhet. Det omfattande paketet med sina detaljer måste ändå gås igenom mer ingående.

”Målen med förslaget är bra. I förslaget försöker man hitta en balans mellan människors fria rörlighet och en rättvis kostnadsfördelning mellan medlemsstaterna”, säger minister Mattila.

Minister Mattila träffar i Bryssel också Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Danmarks sysselsättningsminister Troels Lund Poulsen och Estlands minister för socialt skydd Kaia Iva. Teman för bilaterala diskussioner mellan ministrarna är förordningen om samordning av de sociala trygghetssystemen och pelaren för sociala rättigheter. Med Estlands minister diskuterar Mattila dessutom Estlands EU-ordförandeskap som inleds i juli.

Ytterligare information

Pirjo Pietilä-Kainulainen, överinspektör, tfn 0295 1636 77

Tillbaka till toppen