Hyppää sisältöön
Media

EU:n sosiaaliministerit keskustelevat sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2017 8.44
Tiedote 31

EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiain (TSTK) neuvosto kokoontuu Brysselissä 3. maaliskuuta. Neuvostossa käsitellään muun muassa Euroopan unionin jäsenmaiden sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista ja eurooppalaista ohjausjaksoa. Suomea kokouksessa edustaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

TSTK-neuvostossa keskustellaan jäsenmaiden näkemyksistä komission ehdotuksesta EU-maiden sosiaaliturvaoikeuksien yhteensovittamiseksi. Ensisijaisesti tämä koskee maiden välillä liikkuvia henkilöitä.

Komission ehdotuksella halutaan helpottaa työvoiman liikkuvuutta unionin sisällä, samalla kun varmistetaan että liikkuvia työntekijöitä ja veronmaksajia kohdellaan oikeudenmukaisesti. Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisella halutaan myös parantaa viranomaisyhteistyötä maiden välillä.

Suomi pitää komission ehdotusta tasapainoisena kokonaisuutena. Laajaa pakettia yksityiskohtineen on kuitenkin tutkittava vielä tarkemmin.

”Ehdotuksen tavoitteet ovat hyvät. Siinä pyritään löytämään tasapaino ihmisten vapaan liikkuvuuden ja jäsenvaltioiden välisen oikeudenmukaisen kustannusten jaon välillä”, ministeri Mattila sanoo.

Ministeri Mattila tapaa Brysselissä myös Ruotsin sosiaaliturvaministeri Annika Strandhällin, Tanskan työllisyysministeri Troels Lund Poulsenin ja Viron sosiaalisen suojelun ministeri Kaia Ivan. Kahdenvälisten ministerikeskusteluiden aiheina ovat sosiaaliturvan koordinaatioasetus ja sosiaalisten oikeuksien pilari. Lisäksi Mattila keskustelee Viron ministerin kanssa maan heinäkuussa alkavasta EU-puheenjohtajuuskaudesta.

Lisätietoja

ylitarkastaja Pirjo Pietilä-Kainulainen, p. 0295 1636 77

Sivun alkuun