Hyppää sisältöön
Media

Kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään jatkossa koronatodistus tai testi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2021 11.26
Tiedote 385

Kaikilta Suomeen saapuvilta vuonna 2005 tai sitä aiemmin syntyneiltä matkustajilta voidaan jatkossa edellyttää koronatodistus tai sen puuttuessa ohjata matkustajat koronavirustestaukseen. Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla kumotaan poikkeuksista velvollisuudesta esittää covid-19-todistus tai osallistua covid-19-testiin annettu valtioneuvoston asetus.

Asetuksen kumoaminen perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoon, jonka mukaan uuden omikron-muunnoksen vuoksi tällä hetkellä ei ole sellaisia maita tai alueita, joista tulevat matkustajat voitaisiin vapauttaa tartuntatautilain 16 c §:n 2 momentin nojalla maahantulon yhteydessä tehtävistä terveysturvallisuustoimista.

Asetuksen kumoamisella pyritään suojelemaan väestön terveyttä omikron-viruskannan aiheuttamalta uhalta tehostamalla terveysturvallisuustoimia rajat ylittävässä liikenteessä.

Ennen asetuksen kumoamista koronatodistusta tai -testiä ei edellytetty henkilöltä, joka oli viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskellut vain Bhutanissa, Hongkongissa, Indonesiassa, Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Kuwaitissa, Macaossa, Saudi-Arabiassa, Taiwanissa, Uudessa-Seelannissa, Vatikaanissa tai Norjan Etelä-Varangin, Kaarasjoen, Omasvuonon, Raisin tai Tenon kunnassa. Asetuksen kumoamisen jälkeen myös näissä paikoissa oleskelleilta henkilöiltä edellytetään samoja maahantulon terveysturvallistoimenpiteitä kuin muilta matkustajilta. Muilta osin asetuksen kumoaminen ei aiheuta muutoksia.

Asetus tulee voimaan 4.12.2021. 

Lisätietoja:

lakimies Maija Neva, STM, [email protected]
hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM, [email protected]

Korjaus 3.12 klo 14:28 : Ingressiin lisätty vuosiluku. Lisätty kolmas kappale kokonaisuudessaan.

Sivun alkuun