Hyppää sisältöön
Media

Harriet Finne-Soveri vahvistamaan koti- ja omaishoidon maakunnallista muutostyötä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2017 12.54
Uutinen

Geriatri, ylilääkäri Harriet Finne-Soveri on tullut mukaan koti- ja omaishoidon uudistuksen eli I&O-kärkihankkeen asiantuntijatiimiin.

Harriet, mitä tehtäviisi kuuluu?

Juuri nyt on meneillään ikäihmisten hoitoon ja palveluihin liittyviä kehittämishankkeita, joihin on investoitu paljon aikaa, ajatusta ja työtä sekä valtion rahaa. Olisi suorastaan synti, jos nämä kehitystyöt jäisivät hankkeiden tasolle. Niille tarvitaan pysyvä jalansija ja alusta, joka mahdollistaa niiden kasvun maakunnat kattaviksi palveluohjelmiksi

Tehtäväni onkin edistää hallituksen I&O-kärkihankkeen työn etenemistä ja vaikuttavuutta maakunnissa, sparrata muutosagentteja ja tukea käynnissä olevien hankkeiden juurruttamista. Lisäksi varmistan maakunta- ja sote-valmistelutyön sekä I&O-kärkihankkeen yhteensovittamista maakunnissa.

Miksi koti- ja omaishoidon uudistus on tärkeä osa sote-uudistusta?

Sote-uudistus avaa tuhannen taalan paikan korjata kaikki se, mikä on vuosien varrella jäänyt korjaamatta.

Kotona asumisen ei ensisijaisesti pidäkään on olla hoidon ja palveluiden saamista kotiin, vaan sen mahdollistamista, että ihmiset voivat täysipainoisesti toimia vanhanakin kotona ja kotoa ihan siten kuin he ovat koko elämänsä tehneet. Tämän hyväksi voidaan tehdä paljon nykyistä enemmän panostamalla nyt aikuistenoikeasti omaehtoiseen asumiseen, kuljetusvälineisiin, tiedonsaantiin, liikkumiseen, ravitsemukseen ja hyvään sosiaaliseen elämään. Tässä kaikessa koko sote voi tulla huimasti vastaan.

Arki on arkea, ja arjen toimivuus tuo yksilölle elämänlaatua ja yhteiskunnalle säästöjä. Sote-retoriikassa kannattaisi katsoa tarkemmin erikoissairaanhoidon lisäksi myös sen tuolle puolen. Kannattaa ensin miettiä, miten henkilö pääsee palveluiden ääreen, ja vasta sitten pohtia vaihtoehtoa, että jos hän ei pääse, miten palvelut saadaan henkilön ääreen.

Toisaalta nyt on mahdollisuus tuottaa aivan uudella tavalla pienille erikoisryhmille tarpeiden mukaan räätälöityjä hoitoja ja palveluita sekä saada erikoisosaaminen jopa reaaliajassa etulinjaan digitalisoimalla. Tällaisia aarteita ei ole varaa hukata.

Mitkä ovat tärkeimmät ja kiireisimmät iäkkäiden palvelujen päivitykset? Entä mikä on jo nyt hyvin?

Sitä minä olen juuri nyt ruvennut selvittämään! I&O-hankkeissa on hieno joukko muutosagentteja, joiden tietotaito ja kokemukset täytyy saada hyödynnetyksi maakunnissa.

Kerro taustastasi ja työkokemuksestasi.

Olen taustakoulutukseltani geriatrian erikoislääkäri, sittemmin dosentti, tutkija ja tutkimusprofessori. Kliinisen työni olen pääsääntöisesti tehnyt ikäihmisten palveluissa.

Parhaillaan olen Helsingin kaupungin palveluksessa kotihoidon ylilääkärinä. Ykköskiinnostuksenaiheeni on kotihoidon toimivuus ja kakkosaiheeni hyvä elämä – elämän viimeiseen henkäykseen asti.

Mitä harrastat? Miten lataat akkusi?

Nauran. Nukun. Liikun jos ennätän. Harrastan tieteiskirjallisuutta (scifejä) ja outside the box -ajattelua.

Lue lisää koti- ja omaishoidon uudistuksesta

Lisätietoja

Harriet Finne-Soveri, p. 050 3427 492, harriet.finne-soveri[at]hel.fi

Hyvät käytännöt I&O alueuudistus-arkisto hankeuutinen sote-uudistus
Sivun alkuun