Hyppää sisältöön
Media

Äitien tekemää kasvatustyötä huomioitiin tänä vuonna poikkeuksellisesti syksyllä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2021 16.00
Tiedote 358/2021

Kasvattajina ansioituneille äideille luovutettiin kunniamerkit alueellisissa juhlatilaisuuksissa lapsen oikeuksien päivänä 20 marraskuuta 2021.

Koronapandemian vuoksi valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei ole voitu järjestää tänä eikä viime vuonna. Perinteisesti juuri äitienpäiväjuhlassa äideille luovutetaan kunniamerkit.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton piirit järjestivät yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa yhdeksän alueellista tapahtumaa, joissa kunniamerkit luovutettiin. Juhla järjestettiin Rovaniemellä, Oulussa, Ylihärmässä, Kankaanpäässä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Helsingissä. Tilaisuuksissa kunniamerkit saivat vuosina 2020 ja 2021 palkitut äidit. 

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen onnitteli palkittuja äitejä videon välityksellä.  

Vuonna 2020 palkittuja äitejä oli koko maassa 36 ja kuluvana vuonna 29. Ensimmäiset kunniamerkit äideille luovutettiin vuonna 1946, joten tänä vuonna niitä annetaan jo 75. kerran. Juhlavuoden kunniaksi Ritarikunnat ovat julkaisseet sivuillaan kaikkien eri vuosina palkittujen äitien nimet.

Palkitut ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. Palkitut ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina. Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat mahdollisimman erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä jne. sekä myös eri vähemmistöryhmiä kuten romaneja, saamelaisia ja maahanmuuttajia.

Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Biologisten äitien lisäksi myös adoptioäitejä ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi. Huomioon otetaan myös laajempi yhteiskunnallinen kasvatusvastuu ja toiminta esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä, koululautakunnissa sekä vanhempainyhdistyksissä.

Lisätietoja

suunnittelija Emi Maeda, MLL, emi.maeda(a)mll.fi, p. 050 4655 636
tiedottaja Eveliina Kutila, MLL, eveliina.kutila(a)mll.fi, p. 040 580 2393
assistentti Eija Paananen, STM, eija.paananen(a)gov.fi, p. 02951 63533

Sivun alkuun